EUREKA

De DucTT is een robot die door de buizen van een airco- of verwarmingssysteem kan kruipen om ze schoon te maken.

Kantoormedewerkers die ademhalingsproblemen hebben, zouden er goed aan doen om het luchtverversingssysteem te laten nakijken. Mensen die in gebouwen werken waar de ventilatiebuizen van  airconditioning- of verwarmingssystemen nooit zijn schoongemaakt, hebben namelijk 60 % meer kans om ademhalingsproblemen te ontwikkelen.

Er bestaan op afstand bestuurbare schoonmaakrobots die met borstels door ventilatiekanalen gaan, maar zij komen moeilijk in de meer afgelegen delen van het systeem. De kruipende robot DucTT kan dat wel volgens de ontwikkelaars van het Robotics Lab van de UC San Diego Jacobs School of Engineering.

 

Piramides

DucTT werkt volgens het principe van tensegrity, een samentrekking van de Engelse woorden tension en structural integrity. De robot is opgebouwd uit twee tetraëders, ofwel driezijdige piramides, gemaakt van aluminium stangen die met elkaar zijn verbonden door flexibele staalkabeltjes. De structuur is in evenwicht doordat de aluminium stangen drukkrachten opvangen en de staalkabeltjes trekkrachten. Het voordeel is dat de robot lichtgewicht en flexibel is.

De robot kan als een worm door een ventilatieschacht kruipen door de twee tetraëders ten opzichte van elkaar te bewegen. Eerst strekt de voorste of bovenste tetraëder zich uit en zet zich vervolgens klem tegen de wanden van de schacht. Daarna trekt de tweede tetraëder zich via de staalkabeltjes naar voren of omhoog. Nadat deze zich klem heeft gezet, kan de eerste tetraëder zich weer voorwaarts bewegen. Volgens de ontwikkelaars kan de robot zich zo door alle delen van een ventilatiesysteem voortbewegen.

Alle benodigde elektromotoren, batterijen, elektronica en sensoren zijn in de buizen gebouwd om ze te beschermen tegen gassen of vloeistoffen in de schacht tijdens een inspectie of schoonmaakbeurt. De robot kan op volle batterijen tot zes uur achter elkaar kruipen.

De volgende stap in het ontwikkelproces is om de DucTT te koppelen aan een schoonmaaksysteem om ook daadwerkelijk alle delen van een ventilatiesysteem te kunnen reinigen.

 

tekst Paul Schilperoord

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.