Het contact tussen patiënt en hulpverlener is een risicomoment voor besmetting met covid-19. Amerikaanse onderzoekers hebben nu echter een hondachtige robot gemaakt waarmee artsen de gezondheid van de patiënt op afstand kunnen waarnemen.

Met vier camera's en een tablet kan de robot enkele vitale functies van de patiënt onderzoeken en hem of haar bovendien vragen stellen over mogelijke klachten. De hulpverlener kan de robot vamn een afstand bedienen en hoeft niet eens in dezelfde ruimte te zijn als de patiënt.
 

Meer lezen in het Dossier Corona

 

Tenten

De huidige coronapandemie is een uitdaging voor de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Bij binnenkomst van een patiënt moet eerst worden vastgesteld of die wel of niet besmet is met het virus. Sommige ziekenhuizen verplaatsten daarom zelfs een deel van de spoedeisende hulpafdelingen naar buiten, in tenten. Daar werden van patiënten met coronasymptomen eerst onder meer de lichaamstemperatuur vastgesteld, voordat ze werden toegelaten.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technologty (MIT) en het Brigham and Women's Hospital kwamen met het idee deze vitale check te laten uitvoeren door een robot, om het risico van de zorgverleners te verkleinen.

 

Vier camera's

Als basis hebben de onderzoekers de robothond Spot gebruikt, ontwikkeld door Boston Dynamics. Deze kan zich makkelijk richting de patiënt verplaatsen. De onderzoekers monteerden vier verschillende camera's op de robot: een infraroodcamera en drie zwart-witcamera's die elk een verschillende golflengte van licht filteren.

De infraroodcamera meet zowel de huidtemperatuur als de ademhalingssnelheid, dankzij algoritmen van de onderzoekers. Met de drie andere camera's kunnen de onderzoekers lichte kleurveranderingen meten die ontstaan wanneer hemoglobine in de bloedcellen zich bindt aan zuurstof en de beweging door de bloedvaten. Hiermee kunnen de onderzoekers de hartslag en de zuurstofverzadiging van het bloed berekenen.

 

 

Spoedeisende hulp

De onderzoekers hebben de robot reeds getest op gezonde vrijwilligers. Daarbij waren ze in staat huidtemperatuur, ademhalingssnelheid, hartslag en zuurstofverzadiging in het bloed te meten. Ze willen de robot nu gaan testen bij patiënten met coronasymptomen.

Voorlopig wordt de robot voornamelijk ingezet bij de eerste evaluatie van patiënten op de spoedeisende hulp. Op langere termijn zouden ze ook patiënten continu kunnen monitoren.

 

Foto: MIT news

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.