beeldbuis

Het gaat niet goed met trekvissen zoals de Pacifische zalm. Dat komt in belangrijke mate door de waterkeringen die mensen hebben gebouwd. Maar gelukkig hebben een stel ingenieurs nu een zalmkanon gebouwd. Klinkt veilig, toch?

Stel: je bent een zalm en je wilt je voortplanten. Wat doe je? Je zwemt stroomopwaarts de rivier op, waar je zelf ooit verwekt bent. Met je laatste krachtinspanning ploeter je tegen de laatste waterval op om in de bovenloop van de rivier een partner te zoeken, je ding te doen en vredig te sterven. Je kroost groeit op in de veilige poel tot het op zeker moment een onweerstaanbare drang voelt om naar de open zee te zwemmen. Daar blijft het kroost een tijd, tot het op een dag weer een drang voelt zich voort te planten en de geschiedenis zich herhaalt.

Apen

Zo gaat het al miljoenen jaren. Tot een groep kale apen een dam besluit te bouwen om lekker goedkoop groene stroom op te wekken. En hoe geil een zalm ook is, hij komt met geen mogelijkheid tegen een dam op. En daarmee worden hele generaties niet verwekt en het leefgebied van de zalm drastisch ingeperkt.

De dammenbouwende aap in kwestie is natuurlijk de mens. En mensen realiseren zich inmiddels ook dat het afdammen van de leefomgeving van de zalm best jammer is. Zalmen zijn belangrijk voor lokale ecosystemen en bovendien erg lekker. Het is dus beter om ze zoveel mogelijk te behouden. Daarom bouwt men nu om zogenoemde visladders en liften om dammen heen. Maar er is een probleem: die liften en ladders werken niet echt goed en ze zijn duur en statisch: je kunt ze niet zomaar verplaatsen.

Uitdagingen

Waar de één een probleem ziet, zien ingenieurs uitdagingen. Een Amerikaans bedrijf ontwikkelde een flexibele buis waar zalmen uit eigen beweging inglijden en daarna met een lichte luchtdruk door worden voortgestuwd. Ze bereiken een flinke snelheid en kunnen zo rap over honderden meters worden vervoerd. Het moet allemaal heel voorzichtig, want de vissen hebben een kwetsbare slijmlaag op de huid die intact moet blijven. Maar dat lukt. De luchtdrukbuizen zijn oorspronkelijk bedoeld om groente en fruit snel te kunnen transporteren. En dat moet ook zonder schade. Kijk het prachtige promofilmpje van het bedrijf in kwestie:

Slapstick

Het is een geweldige uitvinding, zoveel is duidelijk. Maar tegelijkertijd ligt de slapstick overal op de loer. Neem alleen al het feit dat het bedrijf in kwestie zichzelf Woosshh Innovations heeft genoemd. En dat ze, ondanks al het onderzoek om het welzijn van de vissen aan te tonen, het toch niet konden laten het apparaat een salmon cannon te noemen. John Oliver kan zijn lol niet op en krijgt iedereen, tot aan Homer Simpson, zo gek om mee te doen:

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.