Plasticvangers geplaatst in de baai van Ambon
In de baai van Ambon in Indonesië zijn deze week drie plasticvangers in gebruik genomen. Ze zijn geplaatst door de Nederlandse initiatiefnemer CLEAR RIVERS en vangen plastic weg voor het in zee terechtkomt.
Een van de grote problemen op aarde is de plasticvervuiling. De grote oceanen fungeren als eindpunt van veel plastic afval: elk jaar komt daar wereldwijd tussen de vijf en dertien miljoen ton plastic bij. Het overgrote deel daarvan, pakweg 90 procent, komt in zee terecht via rivieren.
Naast het verzinnen van methoden om het plastic weer uit zee te verwijderen, zoals The Ocean Cleanup van Boyan Slat, is het dus zaak de aanvoer via de rivieren een halt toe te roepen.
Een van de organisaties die zich hier mee bezighoudt is CLEAR RIVERS uit Rotterdam, die deze week drie plasticvangers plaatste in de baai van Ambon.
Â
Vallen
In feite zijn die plasticvangers eigenlijk plasticvallen: ze bestaan uit drijvende elementen gemaakt van gerecycled plastic, met daaronder verticale roosters die de doorstroom van het plastic belemmeren.
De vallen worden op plekken geplaatst waar de stroming van het water het plastic langs voert. Daar wordt het plastic tegengehouden, uit het water verwijderd en zoveel mogelijk hergebruikt.
De plasticvangers zijn ook in Nederland in gebruik, bijvoorbeeld in de Maas in Rotterdam en in de Wilhelminahaven van Schiedam.
Â
Ambon
De bevolking van Ambon is de afgelopen tien jaar hard gegroeid, van 380.000 naar 571.000 inwoners, en de hoeveelheid afval groeit mee. Veel van dit afval wordt illegaal gedumpt, waarbij een deel in de rivieren belandt en in perioden van regenval wordt doorgespoeld naar zee. Hierin hoopt CLEAR RIVERS met een educatieprogramma verandering te brengen.
De lokale bevolking helpt met het verwijderen en sorteren van het afval, en ook de circulaire verwerking ervan gebeurt op het eiland zelf.
âHet verwijderen van plastic met de plasticvangers in combinatie met het educatieprogramma vormt een structurele aanpak en draagt bij aan de belangen van de gemeenschap: een betere gezondheid, een beter milieu en veel voordelen voor de visserij. Daarnaast zorgt het voor een ontwikkeling van het toerisme en daarmee voor meer inkomsten voor de lokale gemeenschapâ, zegt Gerben Everswijk, directeur van de AFAS Foundation die het project financieel ondersteunt.
Â
Andere projecten
Intussen zitten ook andere organisaties niet stil. Zo richt Boyan Slat zich niet meer alleen op het schoonmaken van de oceaan maar ook op het tegengaan van de plastictoevoer via de rivieren en doet ook de Nederlandse Bubble Barrier, waarvan het eerste permanente exemplaar in 2019 werd geplaatst in Amsterdam, nog altijd goede zaken.
Â
Openingsbeeld : CLEAR RIVERS
Â
Â