Een kartonnen piramide biedt dieren na nietsontziende bosbranden tijdelijk een veilig thuis. Australische onderzoekers testen ze uit.

In het zware Australische natuurbrandenseizoen van 2019-2020, de zogenoemde Black Summer, werd 18,6 miljoen hectare bosgebied verwoest. De branden kostten het leven aan 34 mensen en naar schatting drie miljard dieren. Veel kleine dieren die de branden overleefden zijn hun natuurlijke schuilplekken onder boomstammen en in struikgewas kwijt.

Onderzoeker Alexandra Carthey van de Macquarie University in ­Sydney ontwikkelde kartonnen habitat pods om de dieren een kans te geven aan roofdieren te ontkomen.


Beschermen van de dieren

‘Ik zag dat dieren die het vuur hadden overleefd vaak open en bloot in een verbrand landschap zaten zonder schuilplaats’, laat Carthey weten. ‘Dit maakte ze extra kwetsbaar voor roofdieren, zoals verwilderde katten en vossen. Eerdere pogingen om het probleem op te lossen met tunnels van kippengaas, holle stukken boomstam of stapels houten takken, werkten goed in het beschermen van de dieren, maar kunnen negatieve invloed hebben op het herstel van de door vuur aangetaste grond. Bovendien moeten ze later worden verwijderd, wat de terug gegroeide planten kan beschadigen.’ 

De door Carthey bedachte habitat pod wordt plat gevouwen getransporteerd en op ­locatie in elkaar gezet. De ­zestig centimeter hoge pod heeft de vorm van een vijfhoekige piramide met zes zijvlakken. Deze hebben flappen om ze mee vast te zetten met stenen of stoken. In de zijvlakken zitten gaatjes voor lucht en zonlicht voor de herstellende vegetatie en grotere gaten waar vluchtende dieren doorheen kunnen.
 

Biologisch afbreekbaar

Binnenin zijn zes compartimenten, gescheiden door tussenwanden met gaten. Het gebruikte materiaal is biologisch afbreekbaar, zodat de pods vanzelf vergaan wanneer de vegetatie zich heeft hersteld.

Binnenkort worden zo’n tweehonderd pods opgezet in de North Head Sanctuary, een afgebrand gebied van 62 hectare, waar het gebruik een jaar lang wordt gevolgd met camera’s. De Australian Wildlife Conservancy zet in dit gebied ook drie zoogdiersoorten uit die lokaal zijn uitgestorven.

Daarnaast worden honderd pods in een verbrand deel van het Marramarra National Park opgezet om de effectiviteit te vergelijken met het niet-verbrande deel.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Alexandra Carthey

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.