Het architectenbureau Fundamental Architects ontwierp een blikvanger voor Nur-Sultan (Astana), de hoofdstad van Kazachstan. In het ranke flatgebouw zit een groot rond gat dat zowel de zon uitbeeldt – een symbool van het land – als het zicht op het presidentieel paleis vrij laat.

Het gebouw is daarmee een voorbeeld van niet al te subtiele architectuur, waar deze stad wel vaker een handje van heeft, getuige deze fotoreportage op designwebsite Dezeen. In 2010 verrees in de stad al ’s werelds grootste tent; we brachten er een fotospread over in De Ingenieur (pdf-bestand).

Het nieuwe gebouw – de Tower of the Sun – is de winnaar van een prijsvraag uitgeschreven door de Kazachse projectontwikkelaar BI Group. Of het opvallende gebouw er ook echt gaat komen, is niet duidelijk, maar de renders ogen in ieder geval indrukwekkend.
 

Presidentieel paleis

Het enorme ronde gat in het 121 meter hoge gebouw beeldt in de eerste plaats de zon uit, een nationaal symbool van Kazachstan; zie de afbeelding van ’s lands vlag hiernaast. Daarnaast zorgt het gat ervoor dat het presidentieel paleis zichtbaar blijft voor automobilisten op de snelweg vlak naast het gebouw. Dat is blijkbaar belangrijk in een land dat niet bepaald bekend staat als een baken van de democratie.
 


Brug over de rivier

Terug naar het gebouw. Daar is wel degelijk goed over nagedacht. De wolkenkrabber die over de rivier de Ishim hangt, heeft verschillende toepassingen, mocht het gebouwd worden. Op de begane grond vinden we een voetgangers- en fietsersbrug over de rivier, die twee parken aan weerszijden verbindt.

Daarboven een winkelcentrum van twee verdiepingen, met daar weer bovenop het grootste deel van het gebouw, dat woningen, kantoren en een hotel bevat. Op het dak zou een terras moeten komen dat is opengesteld voor publiek. In totaal heeft het gebouw 75.000 vierkante meter aan vloeroppervlak.
 

De bestemming van de verschillende verdiepingen van het gebouw. Klik op de figuur voor een vergroting.


Bijna geen energie

Behalve dat het er aantrekkelijk uitziet, is de Tower of the Sun ook ontworpen om bijna geen energie te gebruiken. Om opwarming door de zon te minimaliseren staat het gebouw met zijn smalle kant richting het zuidwesten, van waaruit de zon de meeste kracht heeft.

Daarnaast wordt duurzame stroom opgewekt uit het stromende water van de rivier. Onder de flat moet daartoe een versmalling komen, die zorgt dat het water sneller gaat stromen. Op die manier kan waterkracht worden gewonnen, denken de architecten.
 

Beeldmateriaal Fundamental Architects / Omega Render

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.