De nieuwe kerncentrale in het Franse Flamanville heeft opnieuw te maken met tegenslag. Na inspectie blijkt dat een deel van de lasnaden van het secundaire koelcircuit niet voldoet. Het betekent een jaar vertraging en 400 miljoen euro extra kosten.

Het tweede koelcircuit transporteert de stoom, die met de hitte van de reactorkern is gemaakt, naar de stoomturbine die de er vervolgens elektriciteit mee produceert. Bij inspectie van 148 van de 150 lasnaden bleken er 33 van onvoldoende kwaliteit, zo maakte het Franse energiebedrijf EDF via twitter bekend. Ze bevatten onder meer luchtbelletjes. Eerst moeten deze lasnaden worden gerepareerd. Ook 20 andere die het bedrijf niet vertrouwd worden nog onder handen genomen. Het repareren van tien van die lasnaden is ingewikkeld omdat die deels door de wand van het reactorvat gaan.
 

De koelcircuits van de EPR. Sommige lassen in het secundaire koelcircuit deugen niet.


De controle gebeurde van de lasnaden gebuurde op gezag van de Franse autoriteit van nucleaire veiligheid ASN.


Nieuw type kerncentrale

De centrale is de eerste in Frankrijk volgens het nieuwe EPR-ontwerp (Evolutonairy Power Reactor), die betere veiligheidsvoorzieningen heeft dan de bestaande hogedrukreactoren. Het was een ontwerp van het Duitse Siemens en het Franse Framatome, maar inmiddels is Siemens uit de kernenergie gestapt en het Franse deel is overgenomen door de energiemaatschappij EDF. De reactor heeft een elektrisch vermogen van 1650 MW, en is daarmee een van de grootste kerncentrales. Ter vergelijking: de kerncentrale in Borssele heeft een vermogen van 485 MW.

EPR-reactoren zijn inmiddels in aanbouw in Finland en China, en er staan er twee gepland in Engeland. Maar uiteraard kwam er ook een in de Franse thuisbasis, en wel bij het nucleaire centrum van Flamanville waar al twee kerncentrales staan. De bouw van de Franse EPR begon in 2007.


Van 3,3 naar 10,9 miljard euro

Oorspronkelijk zou de nieuwe reactor in 2012 in bedrijf gaan, maar door allerhande tegenslagen werd tot voor kort eind dit jaar als openingsmoment genoemd. Die tegenslagen betroffen onder meer barsten in de betonnen fundering, verkeerde onderdelen afkomstig van onderaannemers en ondeugdelijke documentatie. Nu, na inspectie van de lasnaden, is het opstarten van de centrale opnieuw uitgesteld, tot eind 2019, begin 2020. De kosten van de centrale zijn inmiddels opgelopen van de oorspronkelijke 3,3 miljard euro naar 10,9 miljard euro.
 

Koelcircuits in de EPR

Het eerste koelcircuit voert de warmte van de reactorkern af. Om te voorkomen dat het water van zo’n 300 °C gaat koken, wat het koelvermogen drastisch zou reduceren, staat het onder een druk van zo’n 150 bar. In het primaire circuit circuleert het water direct rond de reactorstaven met het splijtingsmateriaal en het geeft zijn warmte af aan het tweede koelcircuit.

Dat gebeurt in de EPR in vier stoomgeneratoren: de hitte van het water van het primaire circuit wordt gebruikt om in het secundaire circuit stoom te maken met een druk van zo’n 90 bar. Die stoom wordt vervolgens gebruikt om een turbine aan te drijven die de elektriciteit produceert. De hoge stoomdruk maakt wel duidelijk wat het belang is van goede lasnaden in het pijpenstelsel van het secundaire koelcircuit.

 

Het primaire koelcircuit van de EPR.

Openingsbeeld: Impressie van de nieuwe EPR-kerncentrale naast de twee oudere in het Franse Flamanville. Beeld EDF.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.