Eureka

In de natuur slapen in een hangmat klinkt romantisch, maar buiten kan het ’s nachts flink koud worden. De opblaasbare hangmat Atmos biedt dankzij de luchtlaag natuurlijke isolatie.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De Canadese ondernemer Jackson Busch bedacht de opblaasbare hangmat nadat hij een koude nacht buiten had doorgebracht in een gewone hangmat op Corsica. Hij wilde op kampeertochten geen extra dekens of andere vormen van isolatiemateriaal meeslepen.

Lucht is voor de kampeerder de ideale isolatielaag, was zijn gedachte, dus ontwikkelde hij een opblaasbare hangmat.


RIbben met isolatielaag

De Atmos is net als iedere hangmat simpelweg tussen twee bomen op te hangen. Opblazen van de in de lengterichting lopende ribben gaat met een bijgeleverde pompzak.

Eenmaal opgepompt is de hangmat ongeveer 3,4 meter lang en 1,5 meter breed. De ribben met isolatielaag zijn zeven centimeter dik. De Atmos is gemaakt van gealuminiseerde PET met een beschermlaag van nylon.


Crowdfund mislukt

Leeggelopen is de hangmat op te rollen tot een cilindervormig pakket van een kleine twintig centimeter lang en 11,4 centimeter dik. Het complete pakket weegt anderhalve kilogram. De Atmos is geschikt voor personen met een lichaamsgewicht van maximaal 136 kilogram.

Busch wilde de hangmat met zijn startup Madison River via crowdfunding op de markt brengen, wat niet lukte. Onduidelijk is oif hij het project op een andere manier kan financieren.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Madison River

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.