Robot Fribo vertelt je waar je vrienden thuis mee bezig zijn, waardoor je makkelijker de telefoon oppakt om even een berichtje te sturen. Zo kan je op afstand 'samenwonen'. En dat doet Fribo allemaal met een oog voor privacy.

Fribo stuurt berichten naar Fribo’s van vrienden, afhankelijk van de geluiden uit zijn omgeving. Hij hoort bijvoorbeeld een koelkastdeur die opengaat en geeft deze informatie door aan Fribo's in andere huizen van vrienden, familie of geliefden. Daar zegt een Fribo dan: ‘Oh, iemand pakt wat uit de koelkast. Wat zal hij of zij gaan eten?’
 

Tussenpersoon

Vervolgens is het aan de mensen zelf om contact op te nemen via Whatsapp of een andere berichtendienst (of misschien zelfs via een telefoongesprek). Fribo zorgt dus niet voor directe communicatie, maar werkt als een tussenpersoon. Hij geeft je concrete redenen om iemand een berichtje te sturen.

De Fribo’s zijn bedoeld voor groepen van drie of meer vrienden; je kiest zelf met wie je jouw informatie deelt. Bovendien vertelt Fribo alleen dat iemand iets doet, maar niet precies wie. Als persoon A heel graag wil weten wat persoon B net uit de koelkast pakte, kan hij een stemcommando geven zoals ‘ik ben nieuwsgierig’. De Fribo van persoon B reageert hierop met ‘Persoon A wil weten wat je aan het eten bent.’
 

Privacy

Fribo heeft een lichtsensor (A), een LCD (B),
een ultrasone sensor (C), speaker (D), microfoon (E),
geluidssensor (F), temperatuur- en luchtvochtigheidssensor (G)
en een computertje (H). Foto: Yonsei University & KAIST​

Ondanks het feit dat Fribo je huiselijke activiteiten bijhoudt, bewaakt hij ook je privacy. Zo heeft hij geen camera, en zijn de berichten die hij verzendt anoniem. Daarnaast worden de geluiden die hij hoort niet opgeslagen, in tegenstelling tot andere digitale assistenten zoals Siri. Fribo is ook selectief over welke informatie hij verstuurt: hij zal bijvoorbeeld niet aan je vrienden vertellen dat je naar de WC gaat, maar wel dat je je licht aandoet.

Fribo is ontwikkeld door onderzoekers van Yonsei University en het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST). Hij gebruikt sensoren om de temperatuur, luchtvochtigheid en het licht in zijn omgeving te meten. Bovendien weet hij of iemand in de kamer is dankzij een ultrasone sensor.

Fribo is niet de eerste sociale robot (lees: ‘Betaalbare robot voor in huis gepresenteerd’). Meestal zijn zulke robots echter gericht op ouderen, terwijl jonge mensen soms ook behoefte hebben aan meer sociaal contact (ondanks alle sociale media).
 

Op afstand samen wonen

De onderzoekers ontwierpen Fribo speciaal voor jonge mensen, al kunnen ouderen hem natuurlijk ook gebruiken. Om Fribo te testen, mochten Koreaanse jongeren die alleen woonden de robot vier weken in huis houden. Uit dit onderzoek bleek dat zij het gevoel kregen dat ze 'op afstand samenwoonden’, op een goede manier. Zo wisten ze waar hun vrienden thuis mee bezig waren, en waren ze daardoor eerder geneigd om contact te houden.

Aangezien het onderzoek in Korea plaatsvond, weten de wetenschappers niet of Fribo ook populair zal zijn in andere landen. Het principe klinkt echter niet slecht: je woont gezellig ‘samen’, zonder dat je ooit in de rij hoeft te staan voor de badkamer. Aan de andere kant kan je natuurlijk ook gewoon op Twitter of Instagram kijken om te zien waar je vrienden mee bezig zijn.

Openingsfoto: Yonsei University & KAIST​

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.