Column

Als je niet van hem houdt, schijn je hem te moeten haten. Geplaatst voor die keuze houd ik dus maar van Elon Musk.


Terwijl horden twitteraars elkaar hysterisch de les lezen over mondkapjes en exitstrategieën, put ik namelijk troost uit de gedachte dat mensen elders nuchter broeden op maakbare, concrete oplossingen. Die ‘niet lullen, maar ontwerpen’-houding geeft me een gevoel van controle, de prettige illusie dat de techniek voor elk probleem wel een oplossing biedt.

Elon Musk cultiveert die illusie al jarenlang fanatieker dan wie ook. Wordt ons klimaat warmer door de CO2-uitstoot? Ontwerp een hippe, elektrische auto en zorg dat iedereen die wil kopen, dan volgt de benodigde energietransitie vanzelf. Dreigt een catastrofe onze aarde ooit onleefbaar te maken? Ontwerp herbruikbare ruimteraketten, zodat we later kunnen uitwijken naar Mars. Vrees je dat kunstmatige intelligentie de mensheid zal onderwerpen? Bouw dan AI-implantaten om ons brein te ‘upgraden’.

Of dat ook werkelijk mogelijk is, doet er even niet toe. Binnen een jaar, zei de ondernemer onlangs in een interview met de Amerikaanse podcastpresentator Joe Rogan, herstellen ze de eerste hersenbeschadigingen met een implantaat van Neuralink, het bedrijf dat Musk optuigde om ons sneue mensenbrein te pimpen. Zelfs Alzheimer is dankzij ingebouwde AI binnen enkele jaren verleden tijd – een kwestie van een gat in de schedel boren, een chip en wat elektroden erin frotten, klaar.

Stel je voor wat een mens kan verrichten met de rekenkracht van een supercomputer

Daarna, over maximaal tien jaar, is het tijd voor de eerste full brain upgrades. Jazeker, we moeten onze halve schedel eraf zagen om ons brein vol chips en snoeren te stouwen, maar dan heb je ook wat. Stel je voor wat een mens kan verrichten met de rekenkracht van een supercomputer.

‘Meer van jou zal zich in de cloud bevinden, dan in je eigen lichaam’, mijmerde Musk. We zouden zelfs de laatste versie van al onze ideeën en ervaringen kunnen opslaan, bijvoorbeeld omdat het lichaam per abuis afsterft. Zo kun je blijven communiceren met versie 100.5 van je oma. Of weer eens een praatje maken met je jongere ik.

Het heden is vooralsnog prozaïscher. In hetzelfde interview noemde Musk de opgelegde quarantainemaatregelen een ernstige aantasting van de Amerikaanse grondrechten. ‘Free America now!’ had hij zelfs getwitterd. Ik zie hem al zitten, gekluisterd aan zijn scherm, gefrustreerd over al die lichamelijke kwetsbaarheid.

Ook het brein van tien supercomputers verandert weinig aan die biologische weerloosheid. Hoewel, waarschijnlijk broedt Musk nu al op een technische oplossing. Wedden dat hij binnenkort op de proppen komt met een nieuw bedrijf?


Tekst: Enith Vlooswijk
Foto: Neuralink

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.