Een nieuwe online tool maakt mooi inzichtelijk hoe je jezelf in verschillende situaties afdoende kunt beschermen tegen overdracht van het covid-19-virus. De tool is gemaakt door Britse wetenschappers op basis van recent wetenschappelijk onderzoek.

Als je morgen op de koffie gaat bij een vriend, wat moet je dan doen; welke beschermende maatregelen zijn zinvol? En hoeveel afstand houden we dan het beste, als we rustig praten?

En straks in het voorjaar, kunnen we dan weer repeteren met het koor? Moet dat bij iemand in de tuin of kan dat binnen? Moeten de ramen dan helemaal open of moet de afzuigkap aan?
 

Aerosolen

Dit soort vragen hebben mensen sinds covid-19 in maart vorig jaar onze levens binnendrong (en daar voorlopig nog niet uit zal verdwijnen). In het begin adviseerde de Nederlandse overheid haar burgers vooral om afstand te houden, oppervlakken schoon te maken en om de haverklap je handen ‘stuk te wassen’.

De inzichten veranderen en inmiddels is duidelijk dat in veel situaties zwevende druppeltjes met virus erin een rol kunnen spelen bij de overdracht van het virus van de een op de andere persoon.
 

Beschermingsmaatregelen

Voor veel mensen is het niet meer te volgen. Moeten we nou afstand houden of niet? Mondkapjes op of hebben die geen enkele zin? En viel het nou wel of niet mee met de besmettingen via oppervlakken?

Op de communicatiestrategie van de overheid valt van alles af te dingen, maar voor wie zelf inzicht wil krijgen in het belang en nut van de verschillende beschermingsmaatregelen is er nu een online tool.

In deze interactieve graphic verwerkten wetenschappers in Groot-Brittannië de allernieuwste inzichten over covid-19 en besmettingen (klik op de figuur om naar de webpagina met de tool te gaan):
 

 

Activiteit instellen

In beeld zien we een geïnfecteerd persoon (links) die een niet geïnfecteerd persoon ontmoet (rechts). De gebruiker van de tool kan nu instellen wat voor soort activiteit hij of zij met iemand anders wil gaan ondernemen.

Gaan zij praten, zingen of eten, of gaan ze samen stil zitten zijn. Gaan ze dat in een grote of kleine ruimte doen, is die geventileerd of niet, houden ze twee meter afstand of niet.
 

Donkerder roze

Op deze manier stelt de gebruiker stapje voor stapje het scenario in. Het mooie is hierbij dat steeds het risico op besmetting wordt geüpdatet in de graphic. Hoe donkerder roze de route of manier van besmetting is, hoe groter de kans op besmetting. De makers hebben bewust niet voor getallen gekozen om de kans op besmetting weer te geven, omdat die een mate van nauwkeurigheid zouden suggereren die er niet is; er is een flinke onzekerheidsmarge.

‘We hebben het de gebruiker opzettelijk moeilijker gemaakt om te focussen op exacte waarden. In plaats daarvan moedigen we hem aan een gevoel te krijgen voor de relatieve verschillen’, schrijven de makers in een essay dat tegelijk met de tool verscheen.

De gebruiker krijgt dankzij de kleurverschillen wel een gevoel voor de relatieve invloed die afstand houden, ventilatie, mondmasker-gebruik enzovoort hebben in verschillende omstandigheden. Speel er dus maar eens mee.


'Verwarring wegnemen'

Bijna twee jaar zitten we nu met deze pandemie opgescheept. Geneesmiddelen en zelfs vaccins hebben nog niet het effect gehad waar we misschien op hadden gehoopt. Des te belangrijker is het dus om steeds voldoende beschermingsmaatregelen te nemen.

Daarbij is het laatste woord aan de makers: ‘Hopelijk helpt deze visualisatie om de verwarring weg te nemen over hoe je de overdracht van covid-19 het beste kunt voorkomen. Zodat we beter weten welke maatregelen het belangrijkst zijn in verschillende situaties.’


Meer achtergronden zijn te lezen in dit persbericht van de University of Cambridge.


Beeldmateriaal BMJ

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.