De Airlander I, een moderne zeppelin die oorspronkelijk begon als legerproject uit de VS, is tijdens zijn tweede testvlucht neergestort. De oorzaak is nog onduidelijk; de eerste vlucht een dag eerder verliep vlekkeloos. Op dit moment onderzoekt het bedrijf achter de Airlander (Hybrid Air Vehicles) hoe het kon gebeuren.

Heel langzaam kantelt de voorkant van de opmerkelijke Airlander naar beneden. Hij hangt maar een paar meter boven de grond en lijkt rustig naar beneden te komen. De cockpit die onder de megaballon hangt, krijgt het echter zwaar te verduren, en daarmee wordt duidelijk: dit is een crash.

Kont

Het ongeluk vond plaats tijdens de tweede testvlucht van de 'vliegende kont' (flying bum) zoals de Airlander I in de volksmond is gaan heten. Het opmerkelijke vaartuig is sinds 2013 in ontwikkeling en  vorige week was het eindelijk zover: de zeppelin maakte zijn eerste vlucht. Die verliep voorspoedig; de Airlander was een kwartier lang in de lucht en wist een kruissnelheid van zo'n 65 km/h te bereiken.

De tweede vlucht was aanzienlijk langer – de crash vond plaats tijdens de landing, na bijna twee uur vliegen. Mogelijk ligt daar de oorzaak en is de Airlander (nog) niet bestand tegen langere vluchten. Hoewel de crash traag lijkt te gaan, is het enorme gewicht van de luchtzak alsnog gevaarlijk: de neus en cockpit werden (deels) geplet door de druk. Het personeel kwam echter ongedeerd uit het voertuig.

Geen telefoonpaal

Hybrid Air Vehicles liet weten dat de crash niet ontstond door een botsing in de lucht of een aanvaring met een telefoonpaal. Dat laatste was één van de geopperde scenario's. Ook een loshangende elektriciteitsdraad was, in tegenstelling tot eerdere geruchten, niet de oorzaak. Waar het dan wel aan ligt, weet men nog niet.

De Airlander moet de wederopstanding van de zeppelin betekenen. De onpraktische luchtschepen verdwenen uit het straatbeeld omdat ze te duur waren, maar de Airlander is volgens de makers efficiënter en zuiniger. Zo kan hij bijna twee weken in de lucht blijven (mits er niemand aan boord is en de zeppelin op afstand gemonitord wordt).

Beeld: De Airlander vlak na de crash. Bron: Hybrid Air Vehicles