Er is groen licht voor een apparaat dat vanaf een satelliet de aerosolen in de atmosfeer gaat bekijken. Daarmee hoopt het Nederlandse SRON meer inzicht te krijgen in de rol van die stoffen op het klimaat.

Gisteren werd bekend dat het Netherlands Space Office (NSO) 7 miljoen euro extra geeft aan het SPEXone-project, waarmee de begroting rond is. De rest van het budget (14 miljoen euro totaal) komt van NWO, Airbus Nederland en SRON zelf. Het apparaat gaat mee op een satelliet van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA, die nog twee andere instrumenten heeft om het klimaat op aarde vanuit de ruimte te onderzoeken.

 

De invloed van fijnstof op klimaat

Volgens SRON is er nu nog te weinig bekend over de rol die aerosolen in de atmosfeer spelen in klimaatverandering. Mogelijk beperken ze de opwarming van de atmosfeer, door zonlicht te weerkaatsen, maar evengoed zou het kunnen dat ze die juist versterken door zonlicht te absorberen. 

SPEXone moet hier duidelijkheid in brengen. Met een spectropolarimeter kan het apparaat de mate van polarisering van zonlicht vaststellen dat vanuit de aardatmosfeer wordt teruggekaatst naar de ruimte. 

Het meetapparaat ziet zo vanuit de ruimte waar kleine stofdeeltjes zoals roet of woestijnzand verschijnen. Door deze data te koppelen aan andere metingen, moet er meer bekend worden over de rol van fijnstof op het klimaat.

SPEXone is een klein apparaat, dat nog geen tien kilogram weegt. Het gaat samen met twee andere instrumenten mee op de PACE-satelliet. Dit ruimteveer gaat, naast aerosolen, ook de kleur van de oceaan en de wolken in de gaten houden. Voor dat eerste bouwt NASA het Ocean Color Instrument. Dat apparaat meet de staat van wolken.
 

Tekening van de PACE-satelliet


2022 de lucht in

PACE moet in 2022 de lucht in gaan. Dat betekent dat SRON relatief snel moet werken aan SPEXone. Na bouwen moet het immers getest en gecertificeerd worden, om zeker te weten dat het apparaat in de ruimte naar behoren zal werken.

SRON heeft ervaring met atmosfeermeters. Eerder ging Tropomi mee aan boord van een Europese satelliet. Die meet fijnstof én allerlei gassen, met name  ozon, stikstofoxiden, koolmonoxide, zwaveldioxide, formaldehyde, en methaan.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.