Eureka

Nooit meer hannesen met het aansluitstukje van de fietspomp. Met het koppel­systeem Clik Valve wil bandenfabrikant ­Schwalbe een nieuwe standaard introduceren.

 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.

/
Veel fietspompen werken met een hendeltje dat – na het bevestigen van de pompkop op het ventiel – moet worden omgezet om de lucht over te brengen. Maar welke kant moet dat hendeltje precies op? Daar gaat het vaak mis. Daarom ontwierp bandenfabrikant Schwalbe een nieuwe fietspompkop die zonder hendel werkt en met een geruststellende klik vast zit.

Met twee vingers schuift de gebruiker de pompkop op het ventiel. Dat is niet alleen makkelijker, ook de luchtinstroom is 50 procent hoger met het nieuwe systeem, aldus Schwalbe.



Lostrekken zonder luchtverlies

Loskoppelen werkt door de kop simpelweg los te trekken en zonder luchtverlies. 

Een addertje onder het gras: het koppelstuk werkt alleen met een speciaal Schwalbe-ventiel, dat tot nu toe alleen te krijgen is met Schwalbe-banden.

De fabrikant hoopt natuurlijk dat die band de nieuwe standaard wordt, maar biedt in de tussentijd ook inzetstukjes aan die het binnenwerk van ventielen van andere bandenmerken kunnen vervangen of volledig over het bestaande ventiel heen kunnen schuiven.

De aanschaf van een nieuwe fietspomp is niet nodig, de pompkop is ook over te zetten.


Tekst:Sija van den Beukel
Beeld: Schwalbe
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.