Eureka

Muggen zoemen ’s nachts graag rond en houden mensen uit hun slaap, maar zijn vaak verdwenen zodra het licht aangaat. Iris van de Israëlische startup Bzigo is een apparaatje dat de mug volgt zodat hij sneller kan worden geëlimineerd.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De Bzigo Iris werkt door vanaf een strategische positie de kamer te monitoren met een breedbeeldcamera. De software bepaalt via kunstmatige intelligentie (AI) of er een mug rondvliegt.

Volgens de ontwikkelaars kan de AI-software muggen heel goed onderscheiden van andere vliegjes, motten of ronddwarrelende stofdeeltjes. Dankzij infrarode led’s werkt het systeem evengoed in het donker.

 


Rode laserstraal

Na detectie van een mug blijft de software deze volgen tot de mug landt. De positie van de mug wordt vervolgens gemarkeerd met een rode laserstraal. Als er meerdere muggen in de kamer zijn dan wisselt de laser tussen de verschillende posities heen en weer.

Tegelijk krijgt de gebruiker een melding via de smartphone-app. Het is ook mogelijk om meerdere apparaten in een ruimte op te stellen en te koppelen aan dezelfde app.

Het is vervolgens aan de gebruiker om de gedetecteerde muggen te elimineren, want de laserstraal is daar niet sterk genoeg voor. Dat is misschien maar goed ook, want nu is de laserstraal wel veilig voor de ogen en laat geen schroeiplekken achter.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Bzigo

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.