Deze week vindt de Dutch Design Week plaats in Eindhoven. Onder de concepten die er worden gepresenteerd, bevinden zich de Second Skins van Re-FREAM: kledingstukken die veranderen gedurende de dag.

Vind jij je kleding ook altijd zo… passief? Je trekt ’s ochtends wat aan, en als je het ’s avonds weer uittrekt is er niks aan veranderd – hooguit is het vies en kreukelig geworden. Dat kan ook anders, vonden ontwerper Malou Beemer en een team wetenschappers en technici van Second Skins, ondergebracht in het door de EU gesubsidieerde project Re-FREAM (met als motto: Rethink Fashion). Het wordt tijd dat kleding zich aanpast aan onze behoefte, vooral omdat je ’s ochtends vaak nog niet weet in wat voor situaties je gedurende de dag terecht zal komen.

 

Jurk

Als eerste stap ontwikkelden zij daarom een bijzondere jurk, die deze week op de Dutch Design Week in Eindhoven wordt gepresenteerd.  ‘Bij draagbare technologie gaat het altijd over veiligheid, sport en gezondheid’, zegt Beemer in een filmpje op de website van de Dutch Design Week. ‘Maar mode, als expressie van je identiteit en persoonlijkheid, ontbreekt.’

Haar doel was een jurk te maken die zich aanpast aan de mate waarin iemand op wil vallen of juist liever op de achtergrond blijft.

 

Bewegen en verkleuren

Het team ging daarbij uit van twee concepten: de stof van de jurk moet zelfstandig kunnen bewegen, door kunstmatige ‘textielspieren’ te integreren waarmee plooien en ruches zich gedurende de dag kunnen aanpassen, en de stof moet in staat zijn van kleur en patroon te veranderen.

Vooralsnog is alleen dat laatste gelukt, door een systeem van programmeerbare ledlampjes in de onderjurk te integreren. De gebruiker kan van te voren instellen wanneer de jurk welke kleuren krijgt, maar heeft ook de beschikking over een noodknop om het systeem handmatig aan of uit te zetten of bij te stellen.

Het kledingstuk is modulair opgebouwd: de gebruiker kan de verschillende lagen waaruit de jurk is opgebouwd naar eigen inzicht combineren.

 

Duurzaam

‘In plaats van telkens nieuwe kleding te kopen, kun je zo zelf de kleuren, de patronen en het model telkens aanpassen’, zegt Beemer. ‘Dat is duurzamer, want kleding wordt dan minder als wegwerpproduct beschouwd.’

Je kunt je natuurlijk afvragen of iemand die liever op de achtergrond blijft de jurk inderdaad zal gaan dragen, en of het niet praktischer is gewoon een extra truitje in je tas te stoppen voor als je plotseling in een onverwachte situatie terechtkomt. Maar mode is óók kunst – en het idee van de designerweek is natuurlijk dat er gedroomd kan worden...

Andere ideeën die op de Dutch Designer Week de revue passeren, zijn bijvoorbeeld de Urbanaut van MINI en het circulaire landbouwconcept Phood Farm.

 

Openingsbeeld: Re-FREAM Second Skins, Patrick Klein Meuleman

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.