Advertorial

KEMA Consulting is geselecteerd om TenneT te ondersteunen bij de uitbreiding van het offshore-net. De divisie van de CESI Group wordt de belangrijkste leverancier van adviesdiensten binnen een raamovereenkomst met een maximale contractwaarde van zeven miljoen euro.

De overeenkomst vormt een belangrijke pijler in de ontwikkeling van offshore-netverbindingen in Nederland en versterkt TenneT’s inzet om duurzame energieoplossingen te bevorderen. Voor deze raamovereenkomst zijn ook twee reserve-adviseurs geselecteerd.

In het kader van deze overeenkomst zal KEMA Consulting technische ondersteuning bieden voor hoogspanningsgelijkstroom (HVDC)-omvormerstations, die essentieel zijn voor het verbinden van offshore-windparken met het nationale elektriciteitsnet. Het werkgebied omvat twee hoofddomeinen: systeemstudies & testen, om de veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie van HVDC-systemen te waarborgen, en ontwerp & installatie, waarbij de focus ligt op de noodzakelijke infrastructuur zowel op land als op zee.


Hernieuwbare energie

Deze raamovereenkomst ondersteunt TenneT's ambitie om tegen 2031 meerdere offshore-windparken in Nederland aan te sluiten, een belangrijke stap naar een duurzamere energievoorziening. Het project heeft als doel de energietransitie te versterken door de levering van hernieuwbare energie aan het Europese elektricteitsnet aanzienlijk te vergroten.

KEMA Consulting heeft een bewezen staat van dienst en heeft meerdere prestigieuze projecten voltooid, waaronder effectbeoordelingen van kortsluitscenario's in HVDC-kabelsystemen in betonnen tunnels en het leveren van kortetermijnoplossingen voor netwerkcongestie. Deze oplossingen werden geleverd met behulp van GRARE (Grid Reliability Adequacy Risk Evaluation), een innovatieve modelleertool ontwikkeld voor Terna, de Italiaanse TSO.

GRARE helpt nutsbedrijven en overheden wereldwijd bij het identificeren van zowel korte- als langetermijnoplossingen voor onder andere netwerkcongestie, waarmee de bijna honderdjarige expertise van KEMA voor complexe netsituaties nog maar eens wordt onderschreven.


Toonaangevend ingenieurs- en adviesbureau

CESI, waarvan KEMA Consulting een divisie is, is een toonaangevend wereldwijd ingenieurs- en adviesbureau dat is gespecialiseerd in innovatie, digitalisering en testen voor de elektriciteitssector. Het is wereldwijd marktleider op het gebied van HVDC-advisering, met uitgebreide ervaring in meer dan veertig projecten, die meer dan dertigduizend kilometer bovengrondse lijnen, zevenduizend kilometer onderzeese kabels en een totaal geïnstalleerde vermogen van vijftig GW omvatten.

De expertise van CESI bestrijkt zowel LCC-technologie (Line Commutated Converter), bekend om de hoge vermogensdichtheid, als VSC-technologie (Voltage Source Converter), ideaal voor offshore-platforms en multi-terminal HVDC-systemen en toekomstige DC-netten .

Het brede aanbod en de expertise van CESI ondersteunt klanten gedurende de hele levenscyclus van een HVDC-project, van haalbaarheidsstudies tot ondersteuning van de opdrachtgever tijdens inkoop, bouw en inbedrijfstelling. De diensten omvatten onder meer. plannings- en operationele studies, regelgeving- en marktanalyses, technische specificaties en inkoopassistentie, evenals milieu- en sociale effectbeoordelingen. Ontwerpreviews, bouwtoezicht, asset management, optimalisatie van onderhoud en waarborging van naleving van netcodes wordt ook door CESI aangeboden.


Expertise

Met deze overeenkomst van TenneT verstevigt CESI Group, via KEMA Consulting, haar positie als belangrijke speler in de wereldwijde energietransitie. De expertise in HVDC-systemen en innovatieve benaderingen van netinfrastructuur dragen bij aan de realisatie van cruciale offshore-windenergieverbindingen, die een schonere, duurzamere energietoekomst versnellen.

Door gebruik te maken van technische expertise en vooruitstrevende oplossingen, helpen CESI en KEMA Consulting bij het bouwen van de energienetten van morgen en stimuleren ze effectieve veranderingen in het landschap van de hernieuwbare energie.


Foto boven: De labs van CESi in Arnhem.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.