In productie genomen: de gerobotiseerde rollator Lea. Die maakt de ondersteunende functie van het looprek een stuk intelligenter en stimuleert de gebruiker om meer te bewegen.

De roborollator is uitgerust met 72 sensoren. Die houden bijvoorbeeld de loophouding in de gaten en geven bij scheefzakken een waarschuwing of passen de hoogte van de handgrepen aan. Ook controleert hij de conditie van de spierkracht. Zo heeft een Parkinson­patiënt met bibberende handen bijvoorbeeld andere ondersteuning en tegendruk op de wielen nodig dan een oude bokser met versleten knieën en sterke armen.
 


 

Een belangrijke functie is verder de obstakeldetectie. Daarmee omzeilt de robot ­obstakels door autonoom te remmen, waarbij hij een melding geeft op het scherm.


Revalidatie-oefeningen

De interface op het apparaat monitort hoe de gebruiker beweegt, loopt, oefent en herstelt. Dat is allemaal waardevolle informatie voor de begeleidende arts, mantelzorger en fysiotherapeut. ‘Zo ­leveren we betere zorg op maat’, zegt dr.ir. Maja Rudinac, directeur van Robot Care Systems.

De privacy van de patiënt blijft ondertussen gewaarborgd. De gebruiker moet ­altijd toestemming geven voor het delen van informatie, benadrukt ze. ‘De zorgmedewerker mag die beslissing niet nemen.’
 


 

Het display van het apparaat bevat verder allerhande functies die zijn toe­gesneden op mensen die een rollator nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan revalidatie-oefeningen, conditietests, een agenda voor de afspraken met zorgverleners, en een sociaal programma voor beeldbellen of sms’en met de huisarts of familie. Ook heeft het display een locatiefunctie, zodat Lea door de zorgverlener autonoom van de ene naar de andere plek kan worden gestuurd.

Robot Care Systems werkt al drie jaar aan de vervolmaking van het eerste prototype. Nu de productie en het gebruik ervan gaat beginnen, zal Lea steeds ­beter gaan functioneren, zo verwacht Rudinac. ‘Ik ben heel benieuwd hoe snel patiënten Lea gaan accepteren.’

Robot Care Systems heeft nu 25 medewerkers in dienst. De productie van de roborollator gebeurt in de assemblagefabriek van Hittech in Ypenburg. ‘We gaan nu een eerste partij van 75 stuks maken, maar we kunnen zonder probleem opschalen naar enkele duizenden.’ (Ton Verheijen)
 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.