In Japan is begonnen met het vormen van een ondergrondse ijsmuur rond de zwaar beschadigde kerncentrales van Fukushima. De ondoordringbare wand moet voorkomen dat het grondwater radioactief besmet de zee in stroomt.

Bij de zwaar beschadigde kerncentrales lekt nog steeds radioactief grondwater in de zee. Vanaf de aangrenzende heuvels  stroom elke dag zo’n 400.000 l. Er zijn weliswaar drainageputten geslagen die het grondwater moeten omleiden, maar dat is niet voldoende om te voorkomen dat er ook grondwater onder de kerncentrales doorstroomt en daar radioactief wordt besmet. Nog steeds wordt in zee een te hoge radioactiviteit gemeten, de laatste maanden is die zelfs toegenomen.

Doorsnede van het grondwater rond de kerncentrale van Fukushima Daiichi.

De ijsmuur moet voorkomen dat grondwater naar of van het gebied stroomt waar de kerncentrales staan. Dat er is gekozen voor een ijsmuur heeft zowel financiële als politieke redenen. In eerste instantie kon het energiebedrijf Tepco de kosten niet betalen. Bovendien vond de Japanse regering zo’n damwand niet geschikt voor het toch al geschonden imago van reactorveiligheid. Het zou te veel lijken op het begin van de bouw van een sarcofaag zoals die nu bij de ontplofte kerncentra van Tsjernobyl wordt gebouwd.

Het construeren van zo’n ijswand is niet iets bijzonders. De methode is bijvoorbeeld ook toegepast bij de constructie van het metrostation bij Rotterdam Centraal. Rond de Fukushimacentrales zijn om de meter buizen in de grond gebracht waar koelvloeistof van – 30°C doorheen loopt. Daardoor bevriest de aarde rond de buizen en ontstaat er continue ijswand. Een voordeel van de ijswand is dat eventuele lekken vanzelf weer dichtvriezen.

In eerste instantie wordt de ijswand niet volledig gesloten. Tepco is er namelijk niet gerust op het effect van een te sterke daling van het grondwaterpeil onder de reactoren. Het is niet uitgesloten dat de fundamenten van de gebouwen het zullen begeven, wat reactoren nog verder zou beschadigen.

Klik op onderstaande afbeelding voor een fraaie animatie van de Washington Post.