Een stroomsysteem dat op strategische plekken omvormers heeft om gelijkstroom naar wisselstroom te zetten en vice versa kan 5 procent stroom besparen op het hele net. Dat blijkt uit berekeningen van de Amerikaanse University of Waterloo.

De besparing komt in zo'n systeem voornamelijk doordat er geen inefficiënte omvormers bij de mensen thuis meer nodig zijn. Bovendien speelt een hybride systeem beter in op een toekomst waar meer energie duurzaam bij mensen thuis wordt opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen.
 

Gelijkstroom uit het stopcontact

Op dit moment komt er wisselstroom uit de stopcontacten. Dat vereist bij zonne-energie dat de gelijkstroom die de panelen opwekken wordt omgezet. Maar veel (elektronische) apparaten in huizen hebben weer gelijkstroom nodig, waardoor twee omvormingen nodig zijn. Die gaan gepaard met tientallen procenten energieverlies.
 

Schematische weergave van het systeem zoals het nu is, met AC/DC-omvormers aan het eind (boven), en het theoretische hybride systeem (onder).


Daarom experimenteert men de laatste tijd met gebouwen die gelijkstroom uit de stopcontacten laten komen, bijvoorbeeld op een bedrijvenpark in Lelystad en in een apparatementencomplex in Eindhoven. Maar alléén gelijkstroom kent weer andere problemen: de elektriciteit kan minder goed over lange afstanden reizen en sommige apparaten vragen juist wisselstroom.

Optimale combinatie

Om dit dillemma op te lossen, stellen de Amerikaanse onderzoekers een hybride systeem voor. Ze berekenenden wat de optimale combinatie van wissel- en gelijkstroom zou zijn en waar in het netwerk je dan omvormers neer moet zetten. Door de omvormers niet meer bij elk individueel apparaat maar op strategische plekken te plaatsen, gaat er minder energie verloren.

Daarnaast zorgt zo'n systeem voor minder verlies doordat energie uit zonnepanelen en batterijen direct wordt gebruikt, zonder verlies door omvormen en transporteren.
 

Besparingen

Met zo'n nieuw, optimaal systeem zouden de stroomkosten voor individueën 5 procent lager uitvallen dan nu. Dat is een flinke besparing, die mensen bijvoorbeeld in staat stelt om (meer) zonnepanelen te installeren, die weer beter worden gebruikt dankzij het hybride systeem.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.