Cafés mogen hun terrassen binnenkort weer opengooien. Maar hoeveel mensen mogen er zitten? Softwarebedrijf Argaleo lanceert een tool waarmee simpel de maximale capaciteit van een plein of stoep te berekenen is.

Nu bekend is geworden dat op 1 juni de terrassen van cafés en restaurants weer open mogen, rijst voor de horecaondernemers de vraag hoeveel mensen ze kunnen ontvangen. De eis is immers dat gasten die op een terras een drankje nuttigen, op minstens anderhalve meter afstand van elkaar zitten. Zo knus en gezellig als op de foto boven dit artikel zal het voorlopig niet worden.

Een cafébaas zou natuurlijk zelf aan het rekenen kunnen slaan, met het meetlint in de hand. Maar het bedrijf Argaleo uit Den Bosch biedt gemeenten nu een handige dienst aan: software waarmee eenvoudig de maximale capaciteit van een plein of stoep te berekenen is.
 

Meer lezen in het Dossier Corona

 

Digitale kopie

Dat werkt zo. Argaleo heeft heel Nederland nagebouwd in een driedimensionaal computermodel, een zogeheten digital twin; een digitale kopie (lees ook: ‘Proefdraaien met een virtuele machine’). Dus van elke stad of dorp zijn niet alleen de straten bekend, maar ook de gebouwen die daaraan staan, inclusief de vorm van de gebouwen. Dit kunnen gemeenten nu gebruiken om bijvoorbeeld te schatten hoeveel mensen er op een bepaald plein op het terras kunnen zitten.
 

In de digital twin tekent een gebruiker de afmetingen van het terras in. De Social Distancing-tool berekent nu hoeveel mensen daar op veilige afstand tot elkaar kunnen zitten. Illustratie Argaleo.


De gebruiker tekent daartoe de contouren van het plein (of een brede stoep of een grasveld) in. De Argaleo-tool berekent nu automatisch hoeveel mensen hier kunnen staan of zitten met voldoende afstand ten opzichte van elkaar.
 

Grove schatting

Dit is een grove schatting, benadrukt Steenbakkers. ‘Mensen zitten natuurlijk niet stil, maar lopen soms rond. De getallen die uit onze tool rollen, moet je dan ook zien als een beginpunt van de discussie. Vervolgens kan een gemeente hiermee aan de slag, samen met specialisten in crowd management.’ Waarschijnlijk zullen de toegestane aantallen bezoekers lager liggen dan wat de Argaleo-tool zegt.

Makkelijk zal het allemaal niet worden voor de horecabedrijven, verwacht Steenbakkers. ‘Een café zal zoveel mogelijk buitenruimte willen claimen voor een terras, dat is ook wel te begrijpen. Maar hoe gaat dat als naast het café een HEMA zit, en er tegenover een bioscoop? En dan moeten die terrassen ook nog bereikbaar zijn. Bij deze puzzel voor gemeenten kan onze tool helpen.’
 

Parken en plantsoenen 

De tool is trouwens breder inzetbaar; hij is ook geschikt om van zowat elke buitenruimte — parken, plantsoenen en trottoirs — te bepalen hoeveel mensen er ongeveer kunnen vertoeven met voldoende afstand. ‘Onze online tool is vooral bedoeld voor de ambtenaren en adviseurs die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in de openbare ruimte’, vertelt directeur en oprichter Jeroen Steenbakkers van Argaleo.
 

Detail van de stad Amsterdam (omgeving De Wallen en Nieuwmarkt) in de 3D-kaart van Nederland van Argaleo. De panden met een blauwe kleur (behalve de Oude Kerk) hebben een horeca-bestemming. De tint geeft aan hoeveel mensen er - naar verwachting - overdag aanwezig zijn. Illustratie Argaleo.


3D-kaart van Nederland

Normaal gesproken levert Argaleo zijn diensten aan gemeenten of aan adviesbureaus die zich richten op vraagstukken rond energie of mobiliteit. Het jonge bedrijf beheert een 3D-kaart van Nederland, waarin allerlei nuttige data zijn verwerkt. Met een druk op de knop is bijvoorbeeld te zien hoe oud alle gebouwen in een stadswijk zijn. Of waar de elektriciteitskabels lopen; welke panden voor horeca zijn bestemd.

De kaart blijft up-to-date doordat zeer regelmatig nieuwe informatie uit de 150 verschillende bronnen wordt gehaald; uit sommige dagelijks, uit andere wekelijks. ‘Als een gemeente een fietspad aanlegt, dan zit dat een week later in ons 3D-model’, zegt Steenbakkers.
 

Digital Twin

Argaleo is opgericht in oktober 2019 en mag al verschillende consultancy-bedrijven, gemeenten en provincies tot zijn klanten rekenen. ‘De coronacrisis was natuurlijk wel even schrikken. Maar we hebben al snel bedacht: hoe kunnen we onze informatie en kennis nuttig inzetten voor het inrichten van die anderhalvemetersamenleving? We hopen dat de bedrijven en instanties die nu onze tool gebruiken, het nut inzien van een digital twin van hun omgeving, en ook later van onze diensten gebruik blijven maken.’
 

Meer lezen in het Dossier Corona



 

Openingsfoto Depositphotos.com

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.