Hoe bouw je een reuzenkom?
Het gloednieuwe Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam is rond en wordt naar boven toe steeds wijder. Dat geeft gekromde muren en zorgt voor een enorme belasting van de onderste laag. Aan de bouw ging dan ook flink wat denkwerk vooraf.
Het bijna veertig meter hoge, spiegelende gebouw lijkt nog het meest op een gigantische zilveren slakom. Op het dak groeien berken, grassen en dennen, die water vasthouden en de hittestress in de stad tegengaan. De bouw ervan trekt al meer dan drie jaar de aandacht op het Museumpark van Rotterdam: Depot Boijmans Van Beuningen, ontworpen door Winy Maas van architectenbureau MVRDV.
In dit eerste openbare kunstdepot ter wereld liggen 151 duizend kunstobjecten opgeslagen. Sinds zaterdag 6 november is het open voor publiek.
Op zijn kop
Voor ingenieursbureau IMd Raadgevende ingenieurs was het depot de afgelopen jaren vooral een uitdagend project. Zij bogen zich samen met de architecten over de constructie van het gebouw. En vanwege het kommodel was dat behoorlijk lastig, zegt projectleider en ingenieur Michiel Niens van IMd. âBouwtechnisch gezien was het handiger geweest als ze het hele gebouw als een soort iglo op zijn kop hadden gezet.â
Â
Meer lezen over de constructie van het Depot Boijmans van Beuningen?
Het hele verhaal is te lezen in het novembernummer van De Ingenieur. Koop de digitale versie voor ⏠7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van twaalf nummers voor ⏠69,-.
Â
Openingsfoto: Ossip van Duivenbode, Depot Boijmans van Beuningen