Google presenteert assistent voor in huis
Google heeft de Home gepresenteerd, een persoonlijke assistent die je bijna alles kunt vragen. Het ding herkent spraak — ook van een afstandje — en gaat via het web op zoek naar een antwoord op je vraag. Ook werkt de Home als entertainmentsysteem, want het staat in contact met je tv en muziekinstallatie. Daarmee treedt het bedrijf in de voetsporen van Amazon en Apple. Het grote voordeel dat Google heeft: zijn eigen zoekmachine.
De Home is in de eerste plaats een kleine, moderne luidspreker van 14 cm hoog en 10 cm diameter. Aan boord zijn verschillende speakers die, volgens Google, een behoorlijk HiFi-geluid geven. Daarnaast heeft de Home een paar microfoons aan boord die spraak oppikken in een ruimte, ook als die van een paar meter afstand komt.
Vraagbaak
De belangrijkste functie van de Home is die van vraagbaak. Doordat hij is gekoppeld aan de zoekmachine van Google — en dus aan alle informatie op het wereldwijde web —, kun je de Home een schier oneindig aantal vragen stellen. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige vragen als: ‘Wat is het weerbericht voor Den Haag?’; ‘Hoe laat vertrekt de trein naar Eindhoven’ of ‘Welke tentoonstelling is er nu in het Rijksmuseum?’. Na een knap staaltje spraakherkenning, wordt op de achtergrond steeds een Google-zoekopdracht uitgevoerd, waarna de Home je het antwoord vertelt. Elke vraag moet je beginnen met het codewoord ‘OK Google’, zodat het systeem weet wanneer tussen al het gepraat in de ruimte een zoekopdracht begint.
Entertainment
Daarnaast wil Google de Home een centrale rol geven als besturing voor alle entertainmentsystemen in je huis, zoals je stereo en je tv. Zo kan de Home al overweg met de muziekstreamingdienst Spotify en communiceert het slimme luidsprekertje met het Chromecast tv-apparaatje, dat de toegang tot digitale kanalen als Netflix en YouTube heel eenvoudig maakt.
Dus wie de Home aanschaft, roept binnenkort dingen door de kamer als ‘OK Home, laat me The Sopranos, seizoen 1, aflevering 3 zien.’ en ‘Speel mijn playlist Smooth Jazz voor me af’. Maar ook: ‘Laat me alle foto’s zien die ik maakte in december 2015 waarop een hond staat.’
Concurrentie
Concurrentie voor de Google Home is er ook. Amazon lanceerde vorig jaar de Echo (artikel ‘App geeft medisch advies via luidspreker’), een mooi zwart zuiltje dat, nou ja, precies hetzelfde kan als de Home. En ook Apple werkt hard aan een dergelijk device, dat moet gaan draaien op het systeem Siri, dat iPhonegebruikers al kennen van hun telefoon.
OK Home, laat me The Sopranos, seizoen 1, aflevering 3 zien.
Google denkt hierbij een voordeel te hebben op Apple en Amazon, omdat het bedrijf bovenop een berg aan kennis zit, dankzij de miljoenen zoekopdrachten die mensen elke dag uitvoeren via Google. Zo is het bedrijf immers groot geworden: de beurswaarde van Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google, is 534 miljard dollar, 476 miljard euro.
Willen mensen spraak?
De grootste uitdaging voor Google is waarschijnlijk de vraag of mensen wel zitten te wachten op een spraakgestuurd hulpje in huis. De Amazon Echo is nog niet echt een commercieel megasucces en als je om je heen kijkt, hoeveel mensen geven hun smartphone nou helemaal zoekopdrachten via spraak?
Deze redenering kunnen we ook omdraaien: als Google met de Home erin slaagt om een zeer gebruiksvriendelijke, accurate en betrouwbare persoonlijke assistent te maken, dan breekt spraakgestuurd zoeken hiermee misschien definitief door. Aan de prijs hoeft het niet te liggen: hij gaat ongeveer 129 dollar (115 euro) kosten; ter vergelijking, de Amazon Echo kost 170 dollar. De Google Home is verkrijgbaar vanaf november.