Noodgedwongen werken de meeste mensen nu al bijna een jaar vanuit huis. Hoe blijven we gemotiveerd? Een onderzoeker van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde een trainingsprogramma dat daarbij kan helpen.

Halverwege maart is het een jaar geleden dat het kabinet iedereen opriep om voorlopig vanuit huis te werken, om zo het aantal de coronabesmettingen te beperken. Waar we gewend waren iedere dag naar kantoor te gaan, daar zaten de meesten van ons ineens lange dagen thuis en zagen we de collega's alleen nog via het beeldscherm. Daar waren we totaal niet op voorbereid en het bleek lastig om thuis elke dag de motivatie te vinden om gewoon aan de slag te gaan. 

Evangelia Demerouti, onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heeft nu een online trainingsprogramma ontwikkeld dat helpt een gezonde thuiswerkstijl te volgen.

 

Werk en privé

Al voor de coronacrisis deed Demerouti onderzoek naar hoe mensen gezond en gemotiveerd op het werk en thuis kunnen functioneren. Ze ontwikkelde trainingen die daarbij kunnen helpen. ‘Nu er massaal vanuit huis wordt gewerkt en werk en privé ineens door elkaar lopen, is het nog belangrijker om mensen bewust te maken van een goede werkstijl’, zegt Demerouti. De combinatie van werkdruk en een gezinsleven levert immers nogal vaak stress op volgens Demerouti. 

 

Twee minuten  

De onderzoeker ontwikkelde een trainingsprogramma van vier weken lang dat bestaat uit korte video’s, oefeningen en dagelijkse doelen. ‘Omdat iedereen al erg druk is, duren de video’s slechts twee tot drie minuten en sluiten de oefeningen aan op het eigen werk’, zegt Demerouti.

Elke week staat een ander thema centraal, zoals het herkennen van stress, doelgericht herstel van het werken aan de balans tussen werk en privé. Per onderwerp biedt de training enkele handvatten voor kleine veranderingen in het gedrag, waardoor een gezondere en meer ontspannen werkstijl ontstaat.

 

Gratis

Ruim twee weken na de training vroeg de onderzoeker de deelnemers wat ze eraan haddden gehad. ‘Vooral het actief inplannen van herstel, ofwel ontspanning, blijkt gunstig te zijn voor de motivatie en daarmee voor effectief functioneren’, zegt Demerouti. Daarnaast blijkt het erg belangrijk nu de deelnemers zoveel thuis zitten om meer sociale contacten te zoeken tijdens het werk door vaker met collega's te bellen. 

De training is tot juli gratis te volgen via deze link. Demerouti is nog in gesprek met mogelijke partners om het trainingsprogramma uiteindelijk uit te werken tot een meer permanente dienst.

 

Beeld: Depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.