Forgotten Seas, een fotoboek van kunstfotograaf Tanja Engelberts, laat zich lezen en bekijken als een testament van een industrie die op haar laatste benen loopt.

Wat zijn toch die kleine stipjes aan de horizon? Zo begon op het strand van Den Haag de obsessie van fotograaf Tanja Engelberts voor de offshore- ­industrie.

Zes jaar lang dompelde ze zich volledig onder in de wereld van boorplatforms. Ze reisde mee met onderhoudsschepen, voer naar talloze booreilanden en bezocht een sloopwerf waar afgedankte platforms worden ontmanteld (foto boven). Ze volgde zelfs een cursus overleven op zee, vereist om aan boord van de kunstmatige eilanden te mogen gaan.


Fossiele industrie

Een ruime selectie van haar foto’s is eind vorige maand verschenen in Forgotten Seas. Het eerste deel van het fotoboek bestaat volledig uit historische beelden die ze de afgelopen jaren óók verzamelde.

Zo geeft het boek een fascinerend overzicht van een industrie die het aangezicht van de Noordzee sinds de jaren zestig van de vorige eeuw drastisch heeft veranderd. Aanvankelijk overheerste het optimisme, het gevoel dat de mens de natuur had overwonnen. We konden immers bouwen in de moeilijkst denkbare omgeving, namelijk midden op een woeste zee.


Door de mens geschapen landschappen

Nu juist kijken we steeds kritischer naar de fossiele industrie. Steeds meer platforms worden ontmanteld; tegelijk schieten windturbines als padden­stoelen uit de zee omhoog. 

‘Ik ben altijd gefascineerd geweest door landschappen die door de mens zijn geschapen’, zei Engelberts in het dagblad Trouw. Bij de olie- en gas­platforms had ze echter gemengde gevoelens. ‘Dit zijn ook de platforms waar de planeet onder te lijden heeft.’

Het boek laat zich dan ook lezen en bekijken als een testament van een industrie die op haar laatste benen loopt – een landschap dat langzaam aan het verdwijnen is. 
 

Forgotton Seas
Tanja Engelberts | 216 Blz. | € 40,00


Foto: Tanja Engelberts

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.