Wild en ongerept is de Noordzee al heel lang niet meer. Just daardoor is de natuurdocumentaire De wilde Noordzee zo geslaagd. Vanaf donderdag is de film in het hele land te zien. 
 

We kennen de Noordzee allemaal, maar hebben we enig idee wat er onder water gebeurt? Nee, stelt duiker en filmmaker Peter van Rodijnen, die het als zijn missie zag om de kijker mee op ontdekkingsreis te nemen naar Nederlands grootste natuurgebied dat in toenemende mate ook een wingebied wordt.

Het resultaat is De wilde Noordzee, van dezelfde makers als De nieuwe wildernis en Holland, natuur in de Delta. Net als in die eerdere succesvolle bioscoopfilms zijn de natuurbeelden van weergaloze schoonheid. Extra knap, want de Noordzee staat bepaald niet bekend om z’n heldere water en kleurrijke levensvormen. Zeker in de eerste minuten, voor de verhaallijn zich ontvouwt, voelt De wilde Noordzee als de ouverture van een ballet, met dank aan de door toetsenist Sven Figee gecomponeerde muziek. 


Mens niet als boeman

Anders dan voor de hand zou liggen, wordt de mens in dit natuurverhaal niet als boeman neergezet. Natuurlijk, we hebben met name in Zeeland zeearmen afgesloten, maar Van Rodijnen legt de nadruk op de tendens sluizen weer op een kier te zetten.

Over zijn afkeer van de industriële visserij zet hij zich heen door aan boord te gaan van een vistrawler. Dat levert schitterende beelden op van orka’s die het geluid van de hydraulische systemen herkennen, en uit zijn op de tonijn waarop de trawler ook aast.
 


Energievoorziening

Windparken op de Noordzee zijn noodzakelijk voor een schonere energievoorziening. Het lawaai tijdens de aanleg schaadt het zeeleven, maar als de turbines er eenmaal staan, dan bieden ze de natuur juist kansen – zoals de enorme natuurstenen die jaren terug per ongeluk in zee zijn gevallen, maar waarvan nu elke vierkante centimeter met leven is bedenkt (zie foto boven).  

De natuur laat zich niet temmen, stellen de filmmakers. Maar tot een pas de deux met de mens laat ze zich graag verleiden, maakt De wilde Noordzee op indrukwekkende wijze duidelijk.
 

De wilde Noordzee
88 minuten | Vanaf 12 september overal in de bioscoop


Foto: Dutch Maritime Productions/Joost van Uffelen

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.