Eureka

Glas, spijkers of scherpe steentjes kunnen allemaal fietsbanden lekprikken. De missie van Pierre Lermant is om fietspaden schoon te houden met een zelfontwikkelde veegmachine.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Pierre Lermant is een in Amerika woonachtige Franse dataspecialist en werktuigbouwkundig ingenieur. Tijdens de coronapandemie ergerde hij zich aan de rommel op fietspaden, die deels afkomstig is van naastgelegen autowegen.

Veegwagens met bestuurder zijn duur en worden vaak maar sporadisch ingezet om fietspaden schoon te houden. Lermant bedacht daarom de Bike Lane Sweeper, een compacte veegmachine die simpelweg door een fiets wordt voortgetrokken.



Eenvoudig prototype

Lermant ging aan de slag en bouwde een eenvoudig prototype met een houten frame en een elektrisch aangedreven, ronddraaiende borstel. Deze hangt achter de fiets en veegt onderweg vuil op.

Hij kwam vervolgens in contact met de Canadese werktuigbouwkundig ingenieur Cedric Eveleigh, die uit protest tegen de lokale gemeente zelf met een groepje vrijwilligers fietspaden schoonveegt. Samen ontwikkelden ze vervolgens nieuwe prototypen.


Twee varianten

Momenteel testen groepen vrijwilligers twee verschillende uitvoeringen van de Bike Lane Sweeper. De eerste variant is vooral bedoeld voor stadsgebied. Deze heeft een elektrisch aangedreven, ronddraaiende borstel die vuiligheid opveegt en verzamelt in een opvangbak.

De fietser kan de motor via een schakelaar op het fietsframe aanzetten wanneer nodig. De tweede variant, voor buitengebieden, veegt het fietspad simpelweg schoon door rommel de berm in te vegen.


Uitbreiden naar Europa

Het streven van Lermant en Eveleigh is om beide varianten in productie te nemen. Ze richten zich op de korte termijn op de Noord-Amerikaanse markt, maar zijn geïnteresseerd om met de juiste partners uit te breiden naar Europa.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Pierre Lermant

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.