Komende vrijdag begint Lowlands, een van de populairste festivals van Nederland. Net als vorig jaar kunnen bezoekers tussen alle podia, barren, zitzakken en eettentjes ook wetenschappers tegen het lijf lopen. Onder de noemer Lowlands Science doen onderzoekers van universiteiten allerlei experimenten met en op festivalbezoekers. Hier een klein voorproefje.


Wie zonder drugs even lekker wil trippen, moet op Lowlands even langsgaan bij de onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij komen met een speciale helm die de hersengebieden stimuleert die betrokken zijn bij het hebben van spirituele ervaringen. ‘Uit fMRI-metingen blijkt dat er extra veel activiteit in de temporele kwab van de hersenen is tijdens een out-of-body-ervaring of gevoelens van universele eenheid. Op Lowlands willen wij met onze 'God-helm' dat hersengebied stimuleren om te kijken of wij op die manier spirituele ervaringen kunnen opwekken. En dat zowel bij mensen die zeggen te geloven in spirituele ervaringen als mensen die er niet in geloven’, vertelt promovendus David Maij van de UvA.

De helm is een omgebouwde snowboardhelm met elektroden erin. Hij geeft zeer zwakke en ongevaarlijke elektromagnetische straling af die de drempelwaarde van neuronen (hersencellen) aanpast. Proefpersonen krijgen hem een kwartier op. Ze moeten op een knop drukken als ze een spirituele ervaring hebben. Na afloop mogen ze vervolgens beschrijven wat ze hebben ervaren. Maij: ‘We zijn ook erg geïnteresseerd of het gebruik van alcohol invloed heeft op dit proces. Hiervoor is Lowlands de ideale proeftuin. In het lab mogen we onze proefpersonen geen alcohol geven; dat is niet ethisch.’
 

 

Weerstations

Het KNMI doet natuurlijk zijn best, maar het meetnetwerk van het instituut is nog vrij grof. Daardoor kan de werkelijke temperatuur of de regenval op een bepaalde plek nog behoorlijk afwijken van de metingen van het KNMI. Daarom zetten de TU Delft en IBM tijdens Lowlands 2016 een micronetwerk op met vier eenvoudige weerstations. Die meten de belangrijkste weerparameters zoals temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, wind en regenval.

‘De meetstations staan er nu al een week, om alvast wat meethistorie op te bouwen’, vertelt Rolf Hut van de TU Delft. De stations (zie foto) werken op zonne-energie en geven elke vijf minuten hun meetwaarden door aan een centraal punt op het festival, dat wordt beheerd door IBM. Uit de centraal verzamelde data kan IBM, gecombineerd met de gegevens van het The Weather Company, het weer op het festival voorspellen.

De demonstratie is een klein voorproefje van het project TAHMO (Trans-African HydroMeteorological Observatory). Daarin willen onder meer IBM en de TU Delft 20.000 weerstations gaan plaatsen verspreid over heel Afrika. Zo moet voor het eerst goede en betrouwbare meteorologische data beschikbaar komen. ‘Zo kunnen we straks beter droogtes en overstromingen voorspellen en beter beredeneren waar irrigatiesystemen nodig zijn’, vertelt Hut.


Locatie

Wie dit jaar naar Lowlands gaat (er zijn nog kaarten) vindt het Lowlands Science Dorp naast de Echo-tent.

Vorig jaar had Lowlands voor het eerst wetenschappers uitgenodigd. De Ingenieur was erbij en schreef er een reportage over: 'Lowlands: het festivalpubliek als proefkonijn'.


Installateurs

Achter de schermen gebeurt er natuurlijk ook van alles. Wie voert alle poep, plas en gebruikt douchewater af? Wie zorgt ervoor dat alle podia van elektriciteit worden voorzien? Wie maakt het mogelijk dat bezoekers op een lokaal wifi-netwerk kunnen surfen? Het antwoord is: installateurs. Om aandacht te vragen voor deze bedrijfstak heeft OTIB (het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf.) een aantal korte video’s (YouTube) laten maken. Daarop laten jonge installateurs zien wat ze nu al op het Lowlands-terrein doen.

 

Openingsfoto: cult.tpo.nl

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.