EU: Google misbruikt monopolie
De Europese Unie beschuldigt Google ervan mededingingsregels te hebben overtreden. Het bedrijf zou misbruik maken van zijn dominante positie met zijn operating system Android. Telefoonbouwers worden op subtiele wijze gedwongen om de apps van Google te gebruiken, waarmee andere makers van apps het nakijken hebben. Google kwam onder het vergrootglas te liggen omdat 80 % van de Europese smartphones nu draaien op Android.
Wie kan het zich nog herinneren? Rond het jaar 2000 was Google een nieuwe, onbekende zoekmachine, die de concurrentie aanging met destijds gangbare zoekmachines als Lycos en Altavista. Al snel werd duidelijk dat de algoritmes die Google gebruikte, veel beter waren dan die van zijn concurrenten. Google werd in no time de lieveling van eenieder die zich op internet bewoog.
Fast forward naar 2016. Google is een megabedrijf geworden, dat sinds vorig jaar opereert onder moederbedrijf Alphabet. In 2015 maakte het een winst van 74,5 miljard dollar (66 miljard euro). Het heeft nog steeds zijn zoekmachine, in sterk verbeterde vorm natuurlijk, maar heeft daar omheen een imperium aan diensten opgebouwd. Online advertenties, de beste en populairste online routeplanner (Maps), schijfruimte in de cloud (Drive), een sociaal medium (Plus) enzovoort. Om nog maar niet te spreken over de zelfrijdende auto waar het bedrijf aan werkt.
Melkkoeien
Na jaren van onderzoek heeft de EU nu op één van deze melkkoeien haar pijlen gericht: het besturingssysteem Android, dat Google in 2005 voor 50 miljoen dollar (45 miljoen euro) kocht van het bedrijfje dat het had gemaakt. Zo’n 80 % van de smartphones in Europa draaien nu op Android. Het businessmodel is als volgt: Google geeft dit besturingssysteem gratis weg, in de verwachting dat het geld gaat verdienen aan advertenties op de telefoons en op de betaalde apps die gebruikers downloaden.
Google streeft naar een strategie om zijn dominante marktpositie te beschermen en zelfs uit te breiden
Misbruik
Google maakt misbruik van deze dominante positie, meent Margrethe Vestager, de mededingingscommissaris van de Europese Commissie. Het verwijt bestaat uit drie delen:
Ten eerste verwijt de EU Google dat het eist van telefoonbouwers (bedrijven als Samsung, Motorola, HTC) dat ze de Google-zoekmachine en de Chrome-webbrowser voorinstalleren op hun apparaten. Daardoor zouden kleine, onafhankelijke app-bouwers geen kans hebben.
Ten tweede ziet de EU dat Google telefoonbouwers dwarszit die ervoor kiezen om een aangepaste versie van Android te gebruiken, een zogeheten fork. Aan die bedrijven zou Google verbieden om bepaalde Google-apps te installeren.
Ten derde zou Google telefoonproducenten en providers betalen voor het voorinstalleren van de Google-zoekbalk. ‘Al met al zien we dat Google streeft naar een strategie op mobiele apparaten om zijn dominante marktpositie te beschermen en zelfs uit te breiden’, zegt Vestager tegen EUobserver. ‘Dit gedrag onderdrukt concurrentie en rent innovatie af en daar kan de consument last van hebben.’
Boete
Als Google schuldig bevonden wordt, dan hangt het bedrijf een boete boven het hoofd van 10 % van de winst over 2015, wat neerkomt op ruim 7 miljard dollar (6 miljard euro). Google zelf ontkent dat het iets verkeerds heeft gedaan. Kent Walker, Senior Vice President van Google, wijdde er al een blog aan. Het bedrijf heeft nu twaalf weken om met een officiële reactie te komen.
Verder lezen
Nieuwsbericht EU charges Google over Android (EUobserver )
Speech Competition: the mother of invention die mededingingscommissaris Margrethe Vestager gaf op 18 april in Amsterdam
Blogpost Android’s Model of Open Innovation
Illustratie opening: het groene robotje is het logo van Android.