In een parkeergarage in het centrum van Eindhoven gaan onderzoekers van de TU Eindhoven en bedrijven fijnstof uit de lucht halen. Met dertig installaties willen ze eerdere berekeningen toetsen aan de praktijk: heeft het zuiveren van de lucht in parkeergarages een positief effect op een veel groter gebied?

Naar eigen zeggen hebben de projectpartners hiermee een wereldprimeur; nooit eerder werd onderzoek gedaan naar het op deze schaal reinigen van vieze lucht in een stad.

Binnenkort gaat de proef van start, waarbij de onderzoekers dertig luchtzuiveringsinstallaties van het bedrijf ENS Urban (onderdeel van ENS Technology) ophangen bij de uitgang van een parkeergarage onder het Stadhuisplein, hartje Eindhoven. Deze installaties gaan roet en fijnstof van de auto’s in de parkeergarage opzuigen, zodat de garage veel schonere lucht uitblaast.

Voor deze locatie is gekozen omdat het plein is omgeven door gebouwen, waardoor een windluwe plek is ontstaan en uitlaatgassen van auto’s lang blijven hangen.

Tijdens de vier maanden durende proef komen in een groot gebied rond het Stadhuisplein meetapparaten te staan, die de concentraties van fijnstof meten. Tegelijk worden ook zoveel mogelijk data over het weer verzameld, zoals windrichting en -snelheid. Dat is van belang omdat de wind de fijnstof uit de auto's van binnen en buiten de parkeergarage verspreidt.

 

Impressie van de proef. Foto B. Rongen


Longen van de stad

De grote vraag van dit onderzoek is of parkeergarages in de toekomst kunnen gaan functioneren als ‘longen’ van de stad. Dat was namelijk wat naar voren kwam uit eerder onderzoek van vorig jaar. Toen bleek uit berekeningen van hoogleraar Bouwfysica Bert Blocken van de TU Eindhoven dat met enkele tientallen luchtzuiveringsinstallaties per parkeergarage de lucht in de omgeving de helft schoner werd, althans wat fijnstof betreft (lees: ‘Parkeergarages reinigen lucht’).
 

Luchtvervuiling

Met het nieuwe project willen de onderzoekers toetsen of die hoopgevende resultaten ook in de praktijk worden bevestigd . Daarnaast hopen ze met het nieuwe project ook de potentie van de technologie aan het publiek te tonen. ‘Als de eerdere resultaten stand houden in de praktijk, dan hebben we een nieuwe en bewezen oplossing voor het grootschalig verwijderen van luchtvervuiling in steden’, zegt Roel Gijsbers van milieu-innovatiebedrijf ENS Urban in een persbericht van de TU Eindhoven.
 

Zwarte koek

De luchtzuiveringsinstallaties van ENS Urban maken gebruik van ionisatie. Ventilatoren zuigen buitenlucht aan en de stofdeeltjes daarin krijgen een positieve lading mee. Een plaat in de installatie is negatief geladen, waardoor de stofdeeltjes daar naartoe bewegen. Wanneer de deeltjes deze stofafvangplaat raken, hechten zij zich aan het oppervlak. Zo vormt zich op de plaat een aangekoekte massa, die naderhand is te verwijderen. Een metalen schraper veegt regelmatig de zwarte koek (zie foto) los. Een beheerder hoeft alleen maar af en toe het vrijkomende zwarte poeder uit een opvangbak te halen.

Een dergelijke installatie kost ongeveer 20.000 euro, dus de kosten van schone lucht kunnen aardig oplopen. Maar het gaat hier om de gezondheid van de inwoners van een stad en dat mag wat kosten natuurlijk (lees: 'Negen vragen over de luchtkwaliteit rond snelwegen').

Naast de TU Eindhoven en ENS Urban zijn de Gemeente Eindhoven en Air Liquide bij het project betrokken.

Persbureau Reuters maakte deze video over het concept 'Longen van de stad':



Openingsfoto Parkeergarage Stadhuisplein in Eindhoven. Foto Rosemoon / CC 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.