In Eindhoven worden de komende maand de eerste appartementen van Nederland opgeleverd waar gelijkstroom uit het stopcontact komt. Bovendien gaan de woningen fungeren als proeftuin voor allerlei slimme toepassingen.

Het betreffende appartementencomplex, Blok 61, staat op Strijp-S, een oud Philips-terrein. De veertien appartementen van de bovenste laag van het blok doen mee aan de proef, die in eerste instantie een jaar zal duren.

Het gebruiken van gelijkstroom heeft als voordeel dat bijvoorbeeld door zon opgewekte energie direct kan worden gebruikt, zonder omzettingen die energieverlies met zich meebrengen. Zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom.
 

Zelflerende software

Een van de doelen van het project is om te onderzoeken hoe de bewoners hun energieverbruik kunnen terugdringen. Daarvoor krijgen ze ten eerste feedback over hun energieverbruik te zien, via een app op de telefoon. ‘Het is bekend dat inzicht in je eigen energieverbruik leidt tot zuiniger gedrag’, zegt manager innovaties Wouter Beelen van VolkerWessels iCity.

Verder gaat zelflerende software proberen om patronen te ontdekken in het dagelijks energiegebruik van de bewoner. Zo kunnen op termijn ook automatisch apparaten zoals verlichting worden uitgeschakeld.
 

Niet geschikt voor alle apparaten

Op het dak van het complex, dat in juni wordt opgeleverd, komen 148 panelen te liggen van 275 W (piekvermogen). Ook krijgt het gebouw een centrale accu van 15 kWh capaciteit.

Uit het stopcontact op de bovenste verdieping komt dan een gelijkspanning van 350 V. Daarvoor zijn nog lang niet alle apparaten geschikt. ‘Maar Dell en Apple komen nu met laptops met USB-C-poorten die gelijkstroom aankunnen’, zegt Beelen.
 

Blije whizzkids

De veertien bewoners hebben vooraf hun motivatie moeten toelichten om mee te doen aan de proef. Die varieerde van mensen die duurzaamheid belangrijk vinden tot whizzkids die blij worden van zoveel mogelijk technologie om zich heen.

‘We hebben ook brainstorms gehouden, waar die mensen zelf met allerlei leuke ideeën kwamen’, vertelt Beelen. ‘Waarom kunnen we geen audio-abonnement – zoals Spotify – afnemen van de verhuurder? Waarom kunnen we geen belangrijke info over het huis geprojecteerd krijgen op de spiegel in de badkamer? Dat soort vragen kregen wij op ons afgevuurd; erg interessant voor de verhuurder.’


Niet het eerste

De deelnemende bedrijven hopen te leren wat de effecten zijn van de app en de zonnepanelen plus accu op het energiegebruik van de mensen. Beelen: ‘Hoe vaak gebruiken mensen de app; wat werkt wel en wat niet?’

Het gebouw is overigens niet het eerste dat gelijkstroom levert aan zijn gebruikers. In Delft komt een onderwijsgebouw met gelijkstroom, in Lelystad een bedrijvenpark. (Lees de artikelen 'Gelijkstroomnet in onderwijsgebouw' en 'Bedrijvenpark Lelystad op gelijkstroom'.)
 

Klik hier voor een vergroting van de illustratie.