Eureka

Douchen kost niet alleen veel water en energie, maar is voor hulpbehoevende mensen bovendien een hele uitdaging. Een ontwerpteam uit Hongkong bedacht een apparaat waarmee mensen zich met een minimale hoeveelheid water zittend en druppelvrij kunnen wassen.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De Yoomiily is een compact en draagbaar douche- en droogapparaat dat een badkamer met douche en handdoeken overbodig maakt. Het apparaat weegt zo’n vier kilogram en bevat een schoonwater­reservoir van drie liter inhoud, een reservoir voor gebruikt water, een pomp en een speciale douchekop. 

Wassen gaat door de douchekop dicht over de huid of het haar te bewegen terwijl het water circuleert. Schoon water wordt naar de douchekop gepompt en komt daar uit als een fijne mist die huid en haar reinigt en spoelt. 


Efficiënt

Direct daarna zuigt de pomp het gebruikte water weer terug het apparaat in naar het opslagreservoir. Op die manier het hele lichaam wassen duurt volgens de ontwikkelaars slechts vijf minuten en kost maar driehonderd milliliter water. Korte haren wassen zou in een minuut gedaan zijn. 

De Yoomiily zou hierdoor 90 procent efficiënter zijn in het watergebruik dan een conven­tionele douche. 



Douchekoppen

Yoomiily heeft verschillende douchekoppen voor verschillende functies, zoals het wassen van de huid of haren en ook het wassen van huisdieren. De batterij in het apparaat heeft voldoende capaciteit voor een uur gebruik, voldoende voor een reeks wasbeurten, waarna deze twee uur lang moet worden opgeladen.

Het apparaat is interessant voor verschillende doelgroepen, van kampeerders tot in de ouderenzorg. Een thuiszorgmedewerker kan iemand snel en effectief zittend in een stoel wassen en zelfs makkelijk eventuele wonden op het lichaam droog houden, wat belangrijk is voor de genezing.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Yoomily

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.