‘We moeten nadenken over een tweede kerncentrale bij Borssele.’ Dat is de meest opvallende uitspraak van directeur Ad Louter van uraniumscheidingsbedrijf Urenco Nederland in een interview met het Financieele Dagblad. Die visie gaat in tegen de heersende publieke opinie, namelijk dat kernenergie moet worden afgebouwd.


Louter breekt in het interview (uiteraard) een lans voor kernenergie. Zijn bedrijf Urenco is een van de grootste leveranciers van de brandstof voor kerncentrales, uranium-235.

Hij zegt tegen het Financieele Dagblad onder meer: ‘Wind en zon zijn er in lage concentraties en je hebt er dus veel ruimte voor nodig. Het aantal vollasturen is beperkt en er is nou eenmaal een grens aan de publieke acceptatie van windturbines. Dus moet er een achtervang zijn, zoals een gascentrale. Die heeft ook CO2-uitstoot. Dat moet je meenemen in de berekening. Dan is kernenergie het schoonst en goedkoopst.’
 

Nucleair is duur

Dat laatste is maar zeer de vraag, zoals wij onlangs lieten zien in het overzichtsartikel ‘60 jaar kernenergie, wat nu?’. Nucleair is een van de duurste manieren om stroom op te wekken. Dat is mede te wijten aan de keuze van de sector om door te ontwikkelen op het concept van de drukwaterreactor. Daardoor rijzen de investeringskosten voor nieuwe centrales, zoals die in Groot-Brittannië (artikel ‘Groen licht voor nieuwe kerncentrales Engeland’), de pan uit.

Terwijl er best alternatieve ontwerpen zijn, die veel goedkoper gebouwd zouden kunnen worden, zoals de gesmolten zoutreactor (artikel ‘Nieuw type kernreactor in de VS’) en de pebble bed-reactor (artikel ‘China voltooit bouw kernreactor met grafietbollen’).
 

Verkoop

Urenco is eigendom van drie landen: Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. De Duitsers en de Britten willen er al jaren vanaf, en ook Nederland ligt sinds 2013 blokkeert de verkoop niet langer (artikel ‘Urenco in de etalage’). Probleem is alleen dat de mogelijke prijs voor het bedrijf sinds Fukushima (2011) gekelderd is. Wat hier ook niet aan helpt, is het feit dat de prijs die Urenco kan vragen voor uranium momenteel laag is.


Openingsfoto Directeur Ad Louter van Urenco Nederland. Foto Urenco Nederland

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.