Gavin Munro kweekt stoelen. In zijn boomgaard in Engeland staan bomen waarvan de takken zorgvuldig worden gesnoeid en langs kunststof mallen worden geleid. Hij verbouwt ook lampekappen en tafels. Je kunt hem nu steunen door een meubelstuk dat nu nog groeit, alvast te kopen via de website Kickstarter.

Deze recente, korte video roept meer vragen op dan dat hij antwoorden geeft. Daarom is het mooi dat er ook een lezing van Munro online staat, waarin hij in veel meer detail uitlegt hoe het idee ontstond, wat voor houtsoorten hij gebruikt, hoeveel tijd de fabricage kost en wat de voordelen zijn van deze manier van meubels maken, zoals minder energieverbruik en meer samenhang in de constructie.

 

 

Wat hij daarin niet loslaat, is wat ze moeten kosten. Ook de website van zijn bedrijf doet dat niet. Via de Kickstarter kun je toch een idee krijgen: een lampekap vanaf 450 pond, en een stoel vanaf 3000 pond. Op Kickstarter krijg je meestal korting ten opzichte van de latere marktprijs. 

Ondanks alle genoemde voordelen is dat extreem duur, en dat komt natuurlijk door de nadelen die Munro niet noemt, zoals lage productiviteit per m2 grondoppervlak en per geïnvesteerde manuur. Bij een hogere oplage na het overwinnen van kinderziekten (om het over bomenziekten maar niet te hebben) kunnen de kosten dalen, maar je moet er niet aan denken dat elk Ikea-meubel op een akker zou moeten groeien.

Munro's initiatief is sympathiek, interessant en bijzonder maar zijn producten zullen hun niche niet ontgroeien.(Herbert Blankesteijn)