De 10 meest veelbelovende technologieën
Het World Economic Forum heeft de tien belangrijkste doorbraaktechnologieën op een rijtje gezet. De lijst is divers: van autonome voertuigen tot tweedimensionale materialen – grafeen en zijn broertjes – en van de blockchain tot optogenetica.
Technologie heeft een centrale rol bij het aanpakken van de grote uitdagingen waar de maatschappij voor staat. Of het nu de verduurzaming van de energiesector is, of de vraag hoe we de snel groeiende wereldbevolking van voedsel gaan voorzien; we verwachten dat technologie de oplossingen aan zal dragen voor deze uitdagingen.
Tipping point
Het Meta-Council on Emerging Technologies, een onderdeel van het World Economic Forum (WEF), heeft tien technologieën op een rij gezet waarvan het verwacht dat in 2016 een tipping point plaatsvindt: vanaf nu zullen ze veel breder worden ingezet dan wel veel sneller tot wasdom gaan komen. Sommige technologieën kennen we al een aantal jaren; andere zijn echt nieuw.
Over elk onderwerp heeft het WEF een toegankelijk artikel laten schrijven (pdf-bestand, Engelstalig). Vergelijk ook eens de nieuwe lijst van het WEF met onze eigen ranking Het Beste van 2016, waarin we eind vorig jaar zelf voorspellingen deden.
Hier is de lijst:
- Nanosensoren
Over een paar jaar helpen nanometers grote sensoren, die zich in ons lichaam bevinden, om ons gezond te houden. Lees ook: Sensor in pil controleert inname medicijn.
- Betere batterijen
De aanleg van zonneweides en windparken gaat als een speer, maar de duurzame energierevolutie heeft sterk de behoefte aan betere opslag van elektriciteit. Gelukkig zit er schot in het onderzoek naar betere batterijen.
- De Blockchain
Dit decentrale kasboek belooft onder meer een betere, efficiëntere manier om geld te beheren en over te maken. In 2015 werd meer dan 1 miljard dollar geinvesteerd in blockchaintechnologie. Maar er is meer, veel meer (lees Het einde van de banken?)
- 2D-materialen
Grafeen is de bekendste (lees: Inkt met grafeen voor flexibele elektronica), maar er zit een waaier aan 2D-materialen aan te komen. De crux: het wordt steeds goedkoper om ze te maken.
- Zelfrijdende voertuigen
Moeten we hier nog wat over zeggen? Het kan niemand zijn ontgaan dat er druk wordt gewerkt aan zelfrijdende auto's en bussen. Bijna elke autobouwer zit in een of ander project.
- Organs-on-chips
Het testen van nieuwe geneesmiddelen op proefdieren en – later – op mensen is op zijn zachtst gezegd niet ideaal. Daarom zijn er nu klompjes cellen op microchips (lees: Organs-on-chips versnellen ontwikkeling medicijnen), waar onderzoekers net zoveel van leren. Dat is win-win-win: minder risico's, lagere kosten, sneller nieuwe medicijnen.
- Zonnecellen van perovskiet
Bij het aloude silicium hebben we de grenzen van de efficiëntie wel bereikt. Gelukkig is daar perovskiet: eenvoudiger om te maken en met hogere rendementen bij het omzetten van zon in stroom (lees ook: Omslagpunt in energietechniek).
- De AI-assistent
Verwacht binnen nu en twee jaar dat je voor advies over bankzaken (of voor medisch advies, zie App geeft medisch advies via luidspreker) niet meer met een medewerker belt, maar met een computer praat, waarachter een kunstmatig intelligent systeem en een gigantische database met informatie draaien.
- Optogenetica
Het gebruik van licht om de activiteit van neuronen te meten, was al een tijdje bekend. Maar nu kunnen wetenschappers het licht ook tot dieper in het brein brengen. Dit maakt hopelijk nieuwe behandelingen mogelijk van vreselijke hersenziekten.
- De microbenfabriek
Chemicaliën om brandstoffen of plastics mee te produceren, kun je prima door bepaalde bacteriën laten maken. Lees ook Efficiëntie kunstmatige fotosynthese sterk verhoogd.