Een project om CO2 af te vangen bij een energiecentrale in IJsland blijkt na een jaar nog maar weinig bij te dragen aan de vermindering van uitstoot. Initiatiefnemer Climeworks ziet het project echter als een hoopvolle eerste stap naar de toekomst.

In drie maanden haalde de ventilatormuur van Climeworks 12,5 ton CO2 uit de lucht. Een verwaarloosbare hoeveelheid, gezien het feit dat de mensheid jaarlijks 30 tot 40 gigaton CO2 uitstoot. Door het koude klimaat en de grote hoeveelheid zwavel in de lucht werkte het afvangen minder goed dan gehoopt. Het oorspronkelijke doel was 50 ton in een jaar tijd (lees: Proef met CO2-vanger op IJsland)

 

Ventilatormuur

Het bedrijf bouwt muren van ventilatoren. Die zuigen lucht aan, en in de ventilatoren zit een stof die CO2 uit de lucht vangt. Vervolgens kan de CO2 worden afgevoerd. In een proefproject ging het broeikasgas bijvoorbeeld naar de teelt van paprika's.
 


Bij de centrale in IJsland ging het anders. Climeworks stopt de afgevangen CO2 in water. Dat werd vervolgens in ondergrondse basaltcavernes gepompt, waar de CO2 bindt met de mineralen in de grotwanden en wordt zo in gesteente vastgelegd. Dat lijkt een effectieve manier om te zorgen dat het broeikasgas niet alsnog in de atmosfeer terecht komt, wat bij de teelt van paprika's bijvoorbeeld wel gebeurt.

 

Hard nodig

Climeworks vertelt New Atlas veel te hebben geleerd van het IJslandse project. Nu zijn ze klaar om de techniek op te schalen zodat er duizenden of zelfs miljoenen tonnen CO2 afgevangen kunnen worden. Dat is hard nodig, want zoals vorige week bleek uit het IPCC-rapport zal temperatuurstijging onvermijdelijk zijn tenzij grootschalige CO2-opslag mogelijk wordt. Climeworks benadrukt in een eigen persbericht dat zij de techniek in huis hebben om carbon capture op grote schaal uit te voeren.

De grote vraag is of ventilatormuren zoals deze ooit betaalbaar worden. Nu kost het afvangen van een ton CO2 520 euro, maar als de installaties groter worden kan Climeworks dat naar eigen zeggen voor 100 euro doen. Maar bedrijven zullen dat alleen massaal gaan doen als overheden het verplicht stellen, of er subsidie komt op het afvangen.

Beeld: Arni Saeberg

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.