In China is ‘s werelds grootste windturbine geplaatst. Dat heeft de fabrikant, Mingyang Smart Energy, bekendgemaakt. De turbine staat voor de kust van het eiland Hainan en kan maximaal twintig megawatt aan elektrisch vermogen opwekken.

 

Bigger is better, zeker als het gaat om turbines die de energie van de wind oogsten en omzetten in elektriciteit. Hoe groter het oppervlak van de cirkel die de drie wieken beschrijven, hoe meer wind die vangen en hoe meer groene stroom een windmolen kan opwekken.

En dus komen er steeds grotere windmonsters op de markt. Een paar jaar terug schreven we over de GE Haliade-X, die in Rotterdam werd getest.

Nu heeft de Chinese bouwer van windturbines Mingyang Smart Energy heeft er eentje van 20 megawatt neergezet in een windpark in Hainan, een eiland voor de kust in het zuidoosten van het immense land.
 

Groene stroom

Met een diameter van tussen de 260 en 292 meter kan zo’n windturbine een geschatte tachtig miljoen kilowattuur aan groene stroom opwekken per jaar, genoeg voor ongeveer 96.000 inwoners. Volgens de fabrikant kan de nieuwe windmolen zelfs de sterkste orkanen weerstaan die in de omgeving voorkomen.

Het Chinese bedrijf zet zijn windturbines niet alleen neer overal in China, maar exporteert ze ook naar onder meer Italië, Japan, Vietnam en Noorwegen.


 

Problemen

Ondertussen loopt een andere bouwer van windturbines, GE Vernova, tegen problemen aan. Dit jaar gingen er al twee van die turbines stuk in het project Doggerbank. Dat is het windpark dat op de Noordzee ten oosten van Engeland wordt aangelegd, het grootste offshore windpark ter wereld.
 

Productiefout

Begin mei bezweek een blad van een Haliade-X windturbine in het windpark, mogelijk als gevolg van een productiefout. En op 22 augustus sneuvelde een turbineblad van een andere molen. Volgens GE Vernova was hier niet een productiefout de boosdoener, maar ging het blad stuk doordat het team dat de turbine aan het testen was, de molen had stilgezet in een onjuiste positie, die hem kwetsbaar maakte voor een passerende storm.
 

Massachusetts

Ook vanuit de Verenigde Staten worden problemen gemeld, zo schrijft The New York Times. Voor de kust van Massachusetts brak de wiek van een windturbine van het type GE Haliade-X af

De turbine maakt deel uit van het project Vineyard Wind 1, het eerste grote offshore windpark in de Verenigde Staten. Dat windpark had deze zomer af moeten komen, maar dat gaat wat langer duren doordat in juli het turbineblad afbrak. In de omgeving van de gesneuvelde windturbine drijven nog resten van de wiek. Stranden in de buurt zijn tijdelijk gesloten geweest vanwege aanspoelende brokstukken. Omwonenden zijn inmiddels niet meer zo blij met het windenergieproject. Vissers zijn bang dat hun boten beschadigd kunnen raken door de drijvende stukken wiek.
 

Problemen met levering onderdelen

De problemen met dezelfde typen windturbines in Europa en de Verenigde Staten hebben niets met elkaar te maken, schrijft The New York Times, maar verder schijnt GE Vernova er weinig over te hebben losgelaten. Duidelijk is dat het bedrijf last heeft gehad van de problemen met de levering van onderdelen tijdens de coronapandemie. Ook gingen de energiekosten omhoog, terwijl GE Vernova de gestegen kosten niet kon doorberekenen aan zijn klanten.

 

Openingsbeeld: de nieuwste en grootste windturbine van Mingyang Smart Energy. Foto Mingyang Smart Energy

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.