Blog

Op de High Tech Campus in Eindhoven is ‘open innovatie’ het credo. Niet alleen een goede kennisbasis en onderzoeksfaciliteiten, maar ook een Italiaanse pizza of Indiase curry dragen daaraan bij. De campus komt steeds meer in een post-Philips tijdperk.

Terwijl half Nederland eind juli met de caravan naar Frankrijk is vertrokken, is het toch nog behoorlijk druk op de High Tech Campus rond lunchtijd. Alsof er om 12 uur een luchtalarm is afgegaan, vullen de wandelpaden en bruggetjes van de keurige campus zich ineens met mensen. Bij AH To Go, Subway of een van de foodtrucks halen ze even snel een broodje, of ze doen het wat langzamer aan met een curry van Love My Curry of een pasta van Al Fresco. Maar liefst acht restaurants telt het grote centrale gebouw The Strip op de Campus, voor elk wat wils. Dat is niet alleen goede service, er zit een hele filosofie achter.

Kosten delen

Philips was tot 2012 de eigenaar van het terrein, nu is het in handen van een private investeerder. Het befaamde Natlab was hier gevestigd, een onderzoeksinstituut waar men het fundamenteel-wetenschappelijke onderzoek niet schuwde, en waar grote natuurkundige ontdekkingen zijn gedaan.  Maar langzaamaan realiseerde men zich dat Philips niet meer in staat was om alle technologische ontwikkelingen en snel veranderende klantwensen op eigen houtje bij te benen.

Het nieuwe doel werd open innovatie: kennis niet langer afschermen voor de buitenwereld, maar samen met andere partijen ontwikkelen. Zo kun je gebruik maken van de kennis van anderen en snel profiteren van nieuwe inzichten. En het scheelt aanzienlijk in de kosten, want samen onderzoek doen betekent ook samen kosten delen, zoals cleanrooms en apparatuur. Sinds 2003 zijn andere hightech bedrijven van harte welkom zich op de campus te vestigen en bij te dragen aan het innovatieklimaat. Via de dienst Philips Innovation Services kun je kennis en advies inwinnen over bijvoorbeeld productontwikkeling en kun je gebruik maken van faciliteiten voor het maken van prototypes, demo’s en kleinschalige series.

Spin-offmachine

De oudere gebouwen van Philips op de campus zijn grote kolossen waarin vroeger iedereen monomaan aan zijn eigen projectje werkte en met zijn eigen afdeling ging lunchen. Daar is nu radicaal mee gebroken: de gebouwen hebben geen eigen kantine meer. Het is de bedoeling dat iedereen uit zijn schulp kruipt en naar The Strip komt om elkaar te ontmoeten. Bij het bord pasta ontstaan dan verrassende contacten die tot nieuwe inzichten en misschien zelfs nieuwe producten leiden, zo is het idee.

Inmiddels zijn er 135 verschillende bedrijven op het park gevestigd, waarvan behoorlijk wat Philips-spin-offs zoals ASML, NXP en een hoop minder bekende. Nog zo’n 40% van de 10.000 werknemers op het park is Philips-personeel. Zo langzamerhand breekt dus steeds meer het post-Philips tijdperk aan, zeker nu ook de Lighting-afdeling verkocht gaat worden. Philips was decennialang dé spin-offmachine; er werd af en toe een interessant zijpad ingeslagen en die nieuwe inzichten resulteren regelmatig in een spinoff. Nu het bedrijf steeds meer afslankt en zich terugtrekt op één kerncompetentie (Health) is het de taak aan de vele Philips-spin-offs op de campus om de rol van het moederbedrijf over te nemen. Met de campus en alle voorzieningen ligt daarvoor in ieder geval letterlijk en figuurlijk een goede voedingsbodem.

Foto's en tekst: Amanda Verdonk

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.