Appelboompjes hoeven voortaan niet meer in de regen te staan. Aan de Wageningen UR is een cabriodak voor de boomgaard gemaakt dat zich automatisch razendsnel sluit zodra het begint te druppelen. Het nieuwe dak moet schimmelziekten voorkomen.  

De cabrio-foliekas is uniek in Europa, stelt de Wageningen Universiteit in een persbericht. Binnen 2,5 minuut kan de kap zich volledig sluiten. De eerste staat in Proeftuin Randwijk, een onderzoekscentrum in de Betuwe.


Tegen schimmelziekten en plagen

Schimmelziekten zijn een groot probleem in de appelteelt. Vruchtrot, schurft en vruchtboomkanker kunnen grote schade veroorzaken. Het drooghouden van de bomen helpt deze ziekten buiten de deur te houden, stellen de onderzoekers.

De boomgaard permanent overkappen, zoals bij kersen wel gebeurt, is bij appels echter geen optie. Dan ontstaan weer andere ziekten, zoals meeldauw en appelbloedluis.

Ook tegen sommige plagen zou de cabrio-kap kunnen helpen, zegt onderzoeker Rien van der Maas. 'Zo kunnen we bijvoorbeeld de zijkanten tijdelijk sluiten tegen de groene appelwants. Telers hoeven dan geen gewasbeschermingsmiddelen in te zetten om hun appelteelt tegen deze schimmelziekten en plagen te beschermen.'.



Regenwater wordt opgevangen

De helft van een appelperceel (0,3 hectare) op Proeftuin Randwijk is overdekt met de cabrio-kap. Door het open karakter van de kap kunnen natuurlijke bestrijders van plagen, zoals sluipwespen, hun werk blijven doen en ook de bestuiving wordt niet gehinderd.

De kap is voorzien van een sensor. Zodra die regenwater waarneemt, sluit de kap zich automatisch.


Gesloten systeem

Al het regenwater dat op de kap valt, wordt opgevangen en via een buizenstelsel geleid naar een naastgelegen bassin van 1000 m3, genoeg voor een half jaar aan regen. Vervolgens wordt het water gebruikt om de appelgaard te irrigeren. De bodem blijft zo gezond; wormen en insecten kunnen hun nuttige werk blijven doen.

'Belangrijk is dat het onder de boom goed nat blijft', zegt Van der Maas. 'Dat doen we met minisprinklers.' Voor de grasbanen tussen de bomen is in de grond een druppelirrigatiesysteem aangelegd. 'Op die manier hebben we een mooi, gesloten systeem waarin regen wordt hergebruikt.'. 

Ook 's nacht zou de kap kunnen worden gesloten. Zo wordt de warmte binnengehouden en is er minder dauwvorming.

De Cabrio-kap sluit binnen 2,5 minuut, zodra het begint te regenen.

Prijzig

Aan de Wageningen University & Research wordt sinds 2018 specifiek onderzoek gedaan naar innovatieve teeltsystemen voor appels. Het project maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Groene gewasbescherming en bestuivers

Het cabriosysteem is wel duur, zo'n 40 euro per vierkante meter. Volgens Van der Maas zal die prijs echter flink dalen naarmate er meer van de daken worden geproduceerd.  

Foto's: Wageningen UR

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.