Deze glimmende tanden zitten op een boorkop die de vaderlandse energietransitie een flinke stap vooruit gaat helpen. De foto laat een detail zien van de boormachine die in en om Beverwijk ondergrondse boringen verricht voor hoogspanningskabels van TenneT.

Deze kabels gaan twee nieuwe windparken op zee met het Nederlandse hoogspanningsnet verbinden. Voor de kust verrijzen de windparken Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west alpha).

Ten noorden van Wijk aan Zee komen de kabels aan land en vervolgens volgen de landkabels een zo kort mogelijke route door de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen, om ten slotte op het hoogspanningsstation in Beverwijk te worden aangesloten.
 

Positie meten met gps-tracker

De boormachine houdt op een bijzondere manier de juiste koers aan. ‘We leggen op de gewenste boorlijnen gps-trackers, zodat we de positie van de boormachine onder de grond precies kunnen meten’, licht woordvoerder Kim Tomasoa van TenneT toe. ‘Deze informatie wordt gebruikt om de boorkop nauwkeurig te sturen.’
 

Boorgang ruimer maken

Op deze manier maakt de boormachine onder de grond een gang van zo’n dertig centimeter doorsnede. Dat is echter pas stap één. Vervolgens wordt op het uiteinde van de boor stangen een zogenoemde ‘ruimer’ gemonteerd die – het woord zegt het al – de boorgang een stuk ruimer maakt.

‘Daarvoor trekken we de boorstreng met de ruimer door het boorgat terug naar het intreepunt’, zegt projectmanager Mark de Bruijn van verantwoordelijk aannemer NRG. Zo ontstaat de gewenste gang van een meter doorsnede.
 

380 kilovolt

Het tracé voor de ondergrondse stroomkabel van 380 kilovolt is zo’n tien kilometer lang en is opgedeeld in veertig horizontaal gestuurde boringen. Nog tot half mei zijn de boorders bezig in Beverwijk, daarna gaan ze door bij Tata Steel, een paar kilometer naar het westen.


Openingsfoto: De – nog schone – boorkop waarmee de boormeester de eerste boringen maakt.

 

De 12 werkterreinen in de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen.


 

Het werkterrein op Landgoed Westerhout, waar de boormachine de komende weken de boringen maakt naar het werkterrein bij Holland op zijn Smalst. De foto is van februari 2021. De boormachine staat inmiddels aan de andere kant van het werkterrein.


 

De boormachine van dichtbij.


Foto’s Chris Pennarts

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.