Eureka

Als gevolg van aandoeningen in spieren, botten of bijvoorbeeld een herseninfarct kunnen mensen moeite krijgen met alledaagse handelingen. Mechanische krachtondersteuning biedt dan uitkomst.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De Carbonhand is een zachte robothandschoen die Bioservo speciaal voor consumenten heeft ontwikkeld. Eerder maakte het Zweedse bedrijf de Ironhand voor op de werkvloer, om werknemers te ondersteunen en te beschermen bij zwaar en een­tonig werk. Die was gebaseerd op technologie die General Motors en NASA hadden ontwikkeld voor het internationale ruimtestation ISS. 

De robothand bootst met gebruik van sensoren, kunstmatige pezen en actuatoren de natuurlijke werking van de menselijke hand na. Het betreft een deels open handschoen, waarbij wijsvinger en pink niet zijn afgedekt.
 


 


Druksensoren

Druksensoren op de top van middel- en ringvinger en duim registreren wanneer er extra kracht nodig is om objecten vast te pakken. Elektromotoren trekken aan de kunstmatige pezen, die door de handschoen naar de vingers lopen, en leveren zo tot maximaal twintig newton per vinger extra kracht.

Volgens Bioservo levert dit systeem een natuurlijke en dynamische grip die gebruikers met verminderde handfunctie in staat stelt veel handelingen die niet meer gingen toch weer zelfstandig uit te voeren. 
Via een smartphone-app kan de gebruiker eigen voorkeuren instellen.

De robothand krijgt stroom uit een powerpack die om het middel of op de rug kan worden gedragen. De kabels zijn netjes weg te werken met armbanden.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Bioservo AB

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.