BEELDBUIS

Het kanaal Primitive Technology op YouTube laat zien hoe je gereedschap, onderdak, materialen en voedsel maakt zonder moderne gereedschappen. Alleen gereedschap en grondstoffen uit de natuur zijn toegestaan. Het resultaat: een hut, een stenen bijl, vezels van boomschors en een pijl en boog.

Dat artikelen en videoclips over hightech het goed doen op internet, weten we wel. Maar dat een videoserie over primitieve technologie zo’n daverend succes is, mag een verrassing heten. Het kanaal Primitive Technology op YouTube bestaat nog maar net iets meer dan een jaar – het begon op 1 mei 2015 – en heeft inmiddels zeventig miljoen views, verdeeld over zeventien filmpjes.

Alles aan dit kanaal is tegendraads, alsof succes moest worden vermeden. De clips zijn aan de lange kant: zelden onder de vijf minuten, soms zelfs meer dan tien. In tegenstelling tot veel succesvolle kanalen is dit geen personalityshow van een rap pratende ADHD’er, die vooral zelf in beeld is. Er is wel een hoofdpersoon, maar die praat niet. Het gaat om zijn handelingen, om wat hij maakt. Zelfs zijn naam ontbreekt. Er is ook geen nerveuze uptempo muziek die spanning suggereert. We horen alleen vogels, insecten en gehak.

De maker loopt rond gekleed in slechts een korte broek en is gespierd. Leeft hij in de natuur, vragen kijkers. Is hij marinier? Nee, schrijft hij op zijn blog. Hij woont in Australië in een modern huis en doet dit als hobby. Informatie over de technieken zoekt hij via internet, en wat hij niet kan vinden, zoekt hij zelf uit. Het is leuk, gezond en je leert ervan.

Dat blijkt. Zijn hutten worden geleidelijk geavanceerder. Had zijn eerste hut een dak met palmbladeren als ‘pannen’, inmiddels heeft hij een hut met een pannendak gebouwd en een oven. De slinger waarmee hij stenen kon werpen, heeft plaatsgemaakt voor pijl en boog.

Eerst maakte hij vuur door met zijn handen een staaf heen en weer te draaien in een massa gruis, intussen doet hij dat ook met een boogachtig apparaat dat de staaf sneller laat draaien met minder moeite.

Een fraaie aflevering is die waarin hij een mat maakt van boomschors. Het saaist mogelijke onderwerp: geen vuur of ander spektakel, alleen maar gepiel. Hij pelt schors van bomen, trekt er draden van en wikkelt de draden tot klossen. Dan bouwt hij uit het niets een heus weefgetouw en begint te weven. Zelfs het afhechten van de draden wordt in beeld gebracht. De matten worden vloerbedekking in zijn hut, waarin het vuur lustig knappert.

Het succes is zo groot dat de Australiër last heeft gekregen van parasieten. Veel van zijn filmpjes worden gestolen en opnieuw geüpload, waardoor anderen YouTube-advertentiegeld vangen. Hij vermeldt op zijn blog en YouTube-kanaal dat hij niet op Facebook zit en dat alle video’s die je daar aantreft dus illegalekopieën zijn. Hij is financieel te steunen via de site Patreon.com. Dat hebben 781 mensen al gedaan en dat levert hem een inkomen op van 2200 dollar per video.

tekst Herbert Blankesteijn

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.