Op de autobeurs in Detroit toont AirSpaceX een schaalmodel van de Mobi-One, een autonoom vliegende taxi. Die kan verticaal opstijgen en landen en haalt een snelheid van 400 km/h.

Read this article in English

De Mobi-One is uitgerust met vier elektromotoren die zijn bevestigd aan de vleugels. Om op te kunnen stijgen draait de vleugel n verticale stand, eenmaal in de lucht gaat die horizontaal om snelheid te maken. Het toestel zou geschikt zijn voor het vervoeren van 4 passagiers met 100 kg vracht en heeft een bereik van 115 km.
 

Het schaalmodel van Mobi-One op de autobeurs in Detroit.


Over de technische details van het toestel - gebruikt het toestel bijvoorbeeld accu’s of een brandstofcel - is nog niks bekend. Dat geldt ook voor de te gebruiken elektromotoren. Een vliegtuig moet het immers hebben van de combinatie voldoende stuwkracht en laag gewicht, en dat is geen vanzelfsprekendheid.


Betaalbaar

Voor het autonoom vliegen wil AirSpaceX bestaande technologie gebruiken, waarbij de toestellen ook beschikken over een waarschuwingssysteem dat zorgt dat ze onderling voldoende afstand houden. Het idee dat ze gaan vliegen op een hoogte tussen de 150 en 300 m.

Volgens Jon Rimanelli, oprichter van AirSpaceX is het nieuwe type vliegtuig mogelijk dankzij recente vorderingen op het gebied van lichtgewicht materialen, elektrische voortstuwing en autonomie. ‘We willen op grote schaal toestellen gaan bouwen, gebruikmakend van productietechniek uit de autowereld zodat ze betaalbaar zijn’, zo zegt hij in het persbericht van AirSpaceX.

De volgende stap voor het bedrijf is de bouw van een volwaardig prototype en het doorlopen van de goedkeuringsprocedures van de luchtvaartautoriteiten. Wanneer het eerste toestel de lucht in kan is nog niet bekend.


Zoeken naar het optimale ontwerp

AirSpaceX is overigens niet het enige Amerikaanse bedrijf dat met luchttaxi’s bezig is. Zo is er de Vahana die wel wat heeft van de Mobi-One, maar voor zijn stabiliteit aan de voorkant ook een vleugel met motoren heeft. Het bedrijf wil nog dit jaar een eerste vlucht gaan maken.
 

Ontwerptekening van de Vahana.


Dan is er Aurora Flight Sciences, partner van taxibedrijf Uber, dat dit jaar een testvlucht maakte met een proefmodel.

Proefmodel van Aurora.


Wat bij de drie bedrijven opvalt is dat ze nogal eens switchen van ontwerp: kennelijk is de ideale vorm van het lichtgewicht elektrisch toestel dat verticaal kan stijgen en landen nog niet gevonden.
 

Openingsfoto: impressie van de vliegende taxi. Beeld: AirSpaceX.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.