Nederland heeft 369.000 vierkante meter aan serverruimte, waarvan 72 % in Amsterdam staat. Daarmee steekt de Amsterdamse datacenterwereld die van Londen en Frankfurt naar de kroon en is het de grootste van Europa. 80 % van de Nederlandse datacenters draait op groene stroom of heeft daar plannen voor.

Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Datacenters (DDA) vandaag bekend. De Nederlandse datacenterindustrie groeide de afgelopen jaren met 18 % per jaar en is nu 771 megawatt groot. Het grootste deel van de datacenters staat rond Amsterdam.
 

Internet Exchange goed voor datacenters

Het rapport van DDA (dat 90 % van alle Nederlandse datacenters vertegenwoordigt) noemt onder andere de AVG (algemene verordering gegevensbescherming, die gevolgen heeft voor waar en hoe data opgeslagen moet worden) en de dreigende brexit als redenen voor de groei. Daarnaast is Nederland, en Amsterdam in het bijzonder, erg goed verbonden met het internet. De Amsterdam Internet Exchange is een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Datacenters die hier in de buurt zitten kunnen dus snel naar alle delen van de wereld informatie sturen.

Al die datacenters verbruiken een heleboel stroom en produceren een hoop restwarmte. Met de almaar groeiende datahonger van bedrijven en consumenten is er steeds meer vraag naar serverruimte, om te zorgen dat complexe berekeningen gemaakt worden en Netflix-streams of videospelletjes snel je huiskamer binnen stromen. Ook de cryptomunten vragen een heleboel rekenkracht die vaak van datacenters moet komen. De afgelopen jaren ligt het energieverbruik van deze faciliteiten dan ook onder een vergrootglas.
 

 

Duurzame stroom en restwarmte

Volgens DDA gebruikt 80 % van haar leden groene stroom voor zijn datacenter, of heeft het plannen om in de nabije toekomst over te schakelen op groene stroom. Ook heeft 79 % een manier gevonden om restwarmte te gebruiken: ze hergebruiken de warmte of voegen hem toe aan een warmtenetwerk in de buurt.

Stijn Grove, algemeen directeur van de DDA, denkt dat Nederland een voortrekkersrol kan spelen bij de verduurzaming van datacenters. 'Zowel voor de datacenters als voor netbeheerders, energieleveranciers en regionale overheden, is het echt tijd om de restwarmte van datacenters nuttig in te zetten, en daarmee een bijdrage te leveren aan de energietransitie', aldus de directeur bij de presentatie van het rapport. 'Als grootste datacenterhub van Europa is het tijd voor Nederland om ook hierin voorop te gaan lopen.'

Beeld: Akela999

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.