Column

‘Voorsprong door techniek.’ Echt waar?, vraagt redacteur Jim Heirbaut zich af in zijn maandelijkse column in De Ingenieur. Dit keer over de afhankelijkheid van aardgas uit Rusland.

 

Aan ons aardgas zit ineens een luchtje nu Vladimir Poetin Oekraïne is binnengevallen. Van al het gas dat we in Nederland verstoken, in onze huizen, fabrieken en elektriciteitscentrales, komt 15 procent uit Rusland.

Met dat gas is niks mis – een methaanmolecuul is een methaanmolecuul – maar de baas van het land financiert nu wel zijn onzinnige oorlog met ons geld. Snel afbouwen die afhankelijkheid van Rusland dus, klinkt het overal.

Dat blijkt alleen nog niet zo simpel. Want waar halen we het gas dan vandaan? Weer meer gaan oppompen in Groningen? Dat kan de overheid niet maken. Dan maar een paar van die enorme lng-schepen laten aanrukken met vloeibaar aardgas?

Ook dat schijnt nog niet zo eenvoudig te zijn. Dat vloeibare gas, dat met name uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten komt, is namelijk al gereserveerd.

En zo zitten we dus klem, want met ‘van het gas af gaan’ loopt het nog niet zo soepel. Nieuwe huizen worden weliswaar opgeleverd zonder gasaansluiting, maar in bestaande woningen en kantoorgebouwen gaat dat afscheid nemen van het aardgas tergend langzaam.

Hoeveel mensen kent u die in hun bestaande huis de cv-ketel al hebben vervangen door een warmtepomp? Toch is dit wel de kant die we op moeten. Een warmtepomp is een efficiënte manier om warmte uit buitenlucht, water of bodem te halen en daarmee in huis water op te warmen.

Misschien dat de Russische agressie – hoe wrang ook – ons een zetje in de juiste richting kan geven.

Hoopgevende signalen zijn er ook. Zo is de verkoop van warmtepompen in 2021 in veel Europese landen flink gestegen. Gemiddeld werden er van deze ‘omgekeerd werkende koelkasten’ 25 procent meer verkocht dan het jaar ervoor, meer dan twee miljoen stuks; in sommige landen ligt de groei nog veel hoger.

Misschien dat deze groei dit jaar doorzet en dat de Russische agressie – hoe wrang ook – ons een zetje in de juiste richting kan geven.

Een warmtepomp wordt vaak gecombineerd met zonnepanelen. De stroom van de panelen maakt – een deel van het jaar – het water warm. Maar wat ik niet wist, is dat een warmtepomp ook zin heeft zonder panelen op je dak. Dan gebruik je stroom van het net, en ook die wordt voor een steeds groter deel opgewekt op niet-fossiele wijze.

Wat in ieder geval zin heeft, is de verwarming een graad lager zetten, de temperatuur terugschroeven van het warme water dat de cv-ketel produceert. Dat staat vaak op 75 graden Celsius ingesteld maar kan in veel huizen gemakkelijk naar 60 of zelfs 50 graden.

En je huis beter laten isoleren natuurlijk. Daar krijg je nooit spijt van, wat de toekomst ook brengt. En je pest Poetin ermee, al is het maar een beetje.

 

Foto: Robert Lagendijk

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.