Vandaag, op vrijdag 27 oktober, is de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk van start gegaan in Rotterdam. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd de aftrap hiervoor gegeven door Koning Willem-Alexander, in aanwezigheid van minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten.

Het landelijke waterstofnetwerk is bedoeld voor duurzaam opgewekte (groene) waterstof, en zal in 2030 de grote industriĂ«le regio’s van Nederland met elkaar en met Duitsland en BelgiĂ« verbinden. Het wordt gerealiseerd door HyNetwork Services, een dochteronderneming van Gasunie. Het kabinet wil hiermee van Nederland hĂ©t knooppunt voor groene waterstof maken.

 

1200 kilometer

Het eerste deel van het netwerk is naar verwachting klaar in 2025. Dit stuk is 32 kilometer lang, en loopt van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, bij Rotterdam. Het uiteindelijke, gehele netwerk (zie afbeelding) wordt 1200 kilometer lang. Een deel ervan zal bestaan uit oude gasleidingen die niet meer gebruikt worden.

Zowel waterstoffabrieken als importterminals in zeehavens gaan waterstof aan het netwerk leveren  – de verwachting is namelijk dat we het zowel gaan produceren als importeren.

Het netwerk maakt het transport mogelijk naar bedrijven die waterstof willen gebruiken om te verduurzamen. Dat is nodig om de waterstofeconomie op gang te brengen, stelden experts vorige maand nog bij het congres ‘Nederland Waterstofland’.

Beeld: Gasunie

 

Waterstof

Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager: om het te maken is energie nodig, bij het gebruik ervan komt energie vrij.

Voor het maken van groene waterstof gebruikt men duurzame elektriciteit om watermoleculen te splitsen in waterstof en zuurstof. Dit is onder meer een manier om overtollige wind- en zonne-energie op te slaan en te vervoeren, om het later en op een andere plek te kunnen gebruiken.

Momenteel wordt de meeste waterstof echter nog gemaakt door aardgas met behulp van stoom te splitsen in waterstof en CO2. Dan heet het grijze waterstof. Behalve als brandstof wordt waterstof ook gebruikt als grondstof, bijvoorbeeld in de chemische staalindustrie.

Waterstof is een zinvolle toevoeging aan de energietransitie, maar zeker niet de ‘heilige graal’. Per toepassing moet gekeken worden of andere vormen van energie niet gunstiger uitpakken, schreven wij in het aprilnummer van De Ingenieur.

 

Uniek

Op zich is een waterstofnetwerk niet nieuw, vertelde Lennart van der Burg, specialist waterstof bij TNO, vandaag bij het radioprogramma Spraakmakers.

De Franse multinational Air Liquide heeft al een waterstofnetwerk van 1000 kilometer lang, en in 2018 is er door Gasunie een 12 kilometer lang netwerk aangelegd tussen de bedrijven Dow Benelux en Yara in Terneuzen.

Uniek aan dit nieuwe project is dat het een open netwerk wordt, waar meerdere bedrijven zich op aan kunnen laten sluiten.

 

Afwachten

De aanleg is niet zonder risico, voegt Van der Burg eraan toe. Met een dergelijk netwerk loop je namelijk voor de ontwikkelingen uit: op dit moment wordt in Nederland nog nauwelijks groene waterstof geproduceerd.

Maar afwachten tot dit wél gebeurt en bedrijven daadwerkelijk met groene waterstof werken is geen optie. Dan hebben ze de infrastructuur namelijk al nodig.

 

Openingsbeeld: Depositphotos