Het 5G-netwerk, dat sneller internet belooft, valt in Zuid-Korea tegen. De Financial Times sprak een aantal Koreanen, die klagen over te lage snelheden en een overbevolkt netwerk. Het plaatsen van meer antennes moet dat verhelpen. Ook in Nederland liggen nu plannen voor de massale bouw van antennes.

Zuid-Korea is het land waar 5G het grootst is: 1,6 miljoen mensen gebruiken er 5G, 77 % van alle gebruikers ter wereld. Dit komt onder andere doordat de telecomproviders in het land agressieve marketingcampagnes voerden. Ze investeerden dit jaar alleen al 2,3 miljard euro aan infrastructuur en marketing voor de 5G-technologie.

 

Te weinig zendmasten

Daarmee werden onder andere 63.000 zendmasten neergezet in Zuid-Korea. Dat lijkt veel, maar er zijn aanzienlijk meer 4G-masten in het land dat vergaande digitalisering kent: 900.000 om precies te zijn. Mogelijk is het beperkte aantal basisstations voor 5G de reden dat mensen klagen over de snelheid en consistentie van de verbinding. De providers beloven snel meer stations te plaatsen.

Voor 5G zijn aanzienlijk meer verbindingspunten nodig dan voor de traditionele 3- of 4G. Dat kan via de zendmast, maar de frequentie van 5G is anders. Daardoor komen de stralen minder ver. Wil je verbinden, dan moet er in de praktijk om de paar meter een grondstation zijn, en dat vergt enorme aanpassingen van de infrastructuur.

 

5G in Nederland

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft volgens het AD een voorlopig wetsvoorstel klaarliggen dat openbare gebouwen en publieke infrastructuur verplicht openstelt voor antennes. Op die manier moet het mogelijk worden om antennes aan lantaarnpalen, in bibliotheken en op talloze andere plekken te plaatsen. Dat zou een constante, snelle 5G-verbinding mogelijk moeten maken, als het in de toekomst wordt ingevoerd in Nederland. De grote vraag is wie het gaat betalen; Zuid-Korea laat zien dat zelfs miljarden dollars en duizenden antennes niet afdoende zijn voor een goed werkend netwerk.

Wie de antennes precies gaat plaatsen, is ook nog onbekend. Het Chinese Hauwei wil de klus graag klaren, maar ligt onder vuur, omdat de Chinese overheid mogelijk kan spioneren en afluisteren via de apparatuur van de Chinese telefoongigant.

Beeld: mohamed Hassan from Pixabay

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.