101 minisatellieten de ruimte in
Vannacht lanceerde de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO een raket met aan boord 101 minisatellieten. Deze ruimteveren ter grootte van een melkpak (inhoud van 1 dm3) maken kleinschalige experimenten in de ruimte mogelijk. Er zijn ook 3 Nederlandse satellieten aan boord.
De lancering verliep voorspoedig, en volgens het vluchtleidingscentrum zijn de satellieten allemaal in een baan rond de aarde. Met 101 exemplaren is het de grootste lancering ooit; nog nooit gingen er zóveel ruimteveren mee op een vlucht.
De minisatellieten kunnen ruimteonderzoek toegankelijk maken voor meer partijen. Landen met een kleiner ruimtevaartbudget, bedrijven en onderzoeksinstituten kunnen er eentje de ruimte in sturen en informatie verzamelen, zonder de tientallen miljoenen euro's aan kosten. Bovendien is het risico kleiner; mocht het misgaan, dan is iedereen een klein bedrag kwijt, en niet een heel veel in één keer.
Experimenteren
Een kleine satelliet kan natuurlijk wel minder dan de ruimtereuzen die nu vooral om de aarde cirkelen. Maar eenvoudiger toepassingen zoals klimaatobservatie of simpele communicatie zijn wel mogelijk. Ook kunnen verschillende satellieten met elkaar samenwerken en zo een netwerkje vormen. Door de lage kosten valt er bovendien veel te experimenteren, waardoor de mogelijkheden van de satellieten in de toekomst alleen maar toe zullen nemen.
Het Nederlandse ISIS (Innovative Solutions in Space) hielp bij de bouw van drie van de 101 kleine satellieten aan boord. ISIS bouwt de satellieten en de mechanismen die, als de raket eenmaal in de ruimte is, de minisatellieten met een veer uitwerpen. De eerste satelliet test materialen die stroom opwekken en de satellieten de goede kant op sturen. Een tweede maakt medicijnen in de ruimte, een belangrijk onderwerp voor bemande lange reizen. De laatste dient als communicatiesatelliet tussen twee wetenschappelijke instituten.
De minisatellieten zullen uiteindelijk in de dampkring terechtkomen en daar verbranden.
Openingsbeeld: Taavi Torim