Vattenfall/Nuon gaat voor het eerst een offshore windpark  bouwen zonder enige vorm van subsidie, zo maakte minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vanavond bekend. Het park moet in 2022 gereed zijn.

Het gaat om een groot windpark van 700 MW, op ruim 22 km uit de Zuid-Hollandse kust. Het park sluit aan bij het bestaande windpark Luchterduinen, dat met een vermogen van 130 MW veel kleiner van omvang is. De bouw gebeurt op naam van Chinook, de dochter van Vattenfall/Nuon. Het is voor het eerst ter wereld dat er een windpark op zee wordt gebouwd zonder subsidie. De netaansluiting gebeurt, zoals dat ook energiecentrales op land het geval is, door netbeheerder TenneT.  Er komt op zee een groot koppelstation en van daar een kabel naar de Maasvlakte.

De twee kavels van Holland-Zuid voor Vattenfall.


Met de prijsdaling van offshore windenergie is het snel gegaan. Terwijl er volgens de eerste prognoses van 2014 18 miljard euro subsidie nodig zou zijn om voldoende offshore windenergie te plaatsen, is er nu een concern dat een windpark van 700 MW gaat bouwen zonder enige vorm van subsidie.


Prijsdaling

Het zag er al snel naar uit dat het zo ver zou komen. De meest recente biedingen voor de windparken Borssele I t/m IV hadden al aanzienlijk minder subsidie nodig dan bij de parken die eerder waren aangelegd. In juli 2016 tekende het Deense energiebedrijf Ørsted (voorheen Dong) voor een kostprijs onder de €100/MWH (lees ‘Laagterecord kostprijs offshore windenergie’). Een half jaar later dook een consortium van Shell, offshorebedrijf Van Oord en energiebedrijf Eneco daar nog eens onder met een prijs van € 54,5/MWh (lees ‘Shell bouwt windpark voor nieuw laagterecord’). In april vorig jaar werd bekend dat een Duitse energiebedrijf een 900 MW groot offshore windpark wil gaan bouwen zonder subsidie, dat in 2025 klaar zou moeten zijn.
 

Prijsontwikkeling en capaciteit wind op zee.

Die stormachtige prijsdaling leidde ertoe dat de toenmalige minister Kamp van Economische Zaken bekend maakte bij nieuwe tenders eerst ruimte te willen maken voor biedingen zonder subsidie.

De netaansluiting van het windpark gaat naar de Maasvlakte.


Leercurve

Lange tijd was het niet duidelijk of consortia daarop zouden bieden, maar uiteindelijk werd dat toch gedaan door Vattenfall (Nuon), Innogy (Essent), WitWind (Van Oord, Eneco en Mitsubishi) en Equinor (voorheen Statoil). Vattenfal is nu als beste uit de bus gekomen. 'Dat heeft deels te maken met hun financiële soliditeit', aldus minister Wiebes.

Gunstige omstandigheden als een lage rente, een gunstige staalprijs, en vooral efficiënte bij de bedrijven die windturbines maken en installeren, de zogeheten leercurve, hebben die prijsdaling mogelijk gemaakt. In theorie kan Vattenfall van de bouw van het windpark afzien, maar het bedrijf moet dan wel een boete betalen.

De volgende kavels van Hollandse Kust Zuid en Noord volgen de biedingsprocedures later.In 2023 moeten er vijf parken zijn aangelegd, met een gezamenlijk vermogen van 3500 MW.

Openingsfoto Dick Hill.