Laagterecord kostprijs offshore windenergie
Het Deense energiebedrijf Dong Energy gaat het 700 MW grote windpark Borssele aanleggen voor een kostprijs onder € 100 per MWh. De overheid bespaart daarmee 2,7 miljard euro aan subsidie.
Volgens Dong Energy is met die kostprijs voor offshore windenergie van €100/MWh een magische grens doorbroken, drie jaar eerder dan het bedrijf had gepland, aldus een persbericht over het winnen van de tender voor het windpark Borssele.
Die lagere prijs betekent dat er minder overheidssubsidie nodig is. Voor het windpark Borssele, 22 km voor de Zeeuwse kust, konden bedrijven biedingen doen voor de subsidie die nodig is om het verschil tussen de kostprijs en de marktprijs te effenen; ondanks de prijsdaling is offshore windstroom nog steeds duurder dan op land geproduceerde stroom. Dong Energy deed met een subsidieprijs van 7,27 ct/kWh het laagste bod, aldus een mededeling van het Ministerie van Economische Zaken over het windpark Borssele.
De overheid had het maximum gesteld op 12,4 ct/kWh. De hoogte ervan wordt elk jaar verlaagd omdat de minister ervan uitgaat dat de kosten voor offshore windenergie in 2023 40 % lager zijn dan toen het energieakkoord in 2013 werd afgesloten. Met de subsidieprijs van 7,27 ct/kWh komt dat einddoel veel sneller in zicht.
Hoewel Dong Energy geen details levert over de prijsverlaging, zijn er wel oorzaken aan te wijzen: de lage staalprijs, de behoefte aan werk in de offshore nu tal van gas- olieprojecten vanwege de lage olieprijs zijn uitgesteld, de lage rentestand en de gebruikelijke leercurve en schaalvergroting van de offshore windprojecten.
Het windpark moet over vier jaar klaar zijn en bestaat uit twee kavels van elk 350 MW. De subsidie geldt gedurende de contractperiode van 15 jaar. Daarna moet Dong Energy het doen met de dan geldende marktprijzen.
Dong Energy is een Deens energiebedrijf waarin de Deense overheid een meerderheidsbelang heeft. Het is ooit opgericht om de olie- en gasvelden in de Deense Noordzee te exploiteren. De olie- en gasactiviteiten vormen momenteel de helft van de omzet van het bedrijf. Het afgelopen decennium heeft het bedrijf zich met succes gestort op de offshore windmarkt, inmiddels goed voor de andere helft van zijn activiteiten.
Het windpark Borssele is de eerste van een reeks tenders voor offshore windparken. Medio augustus volgt die voor het tweede deel van windpark Borssele, ook nog eens goed voor 700 MW. Daarna volgen windparken voor de Hollandse kust.